Η μάταιη προσπάθεια του Ράμα να ασκήσει πίεση στα διεθνή ΜΜΕ

28/09/24, 20:19
Κατηγορία: Πρόσωπα / Συντάκτης: Reporter

«Αν ο Ράμα δεν μπορεί να σας εξαγοράσει, τότε θέλει τουλάχιστον να σας προσβάλει». Έτσι περιγράφει ο πολιτικός συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Μάικλ Μάρτενς, τη συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Μάρτενς υποστηρίζει τον συνάδελφό του από το Der Spiegel, ο οποίος δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο, όπου περιγράφει την Αλβανία ως «ναρκο-κράτος» υπό την ηγεσία του Ράμα, ο οποίος εξαγοράζει διεθνή υποστήριξη με χρήματα από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Ράμα προσπαθεί να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας προσωπικές παρεμβάσεις για να αλλάξουν δυσμενή άρθρα για την Αλβανία.

Ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, Ματιέ φον Ρορ, ανέφερε ότι ο Ράμα τηλεφώνησε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, πιέζοντάς τους να αλλάξουν το περιεχόμενο του άρθρου. Αυτή η πρακτική έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως με δημοσιογράφους του Rai 3, της Καθημερινής και της Bild.

Ο Μάρτενς, στη δική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, επανέλαβε ότι η τακτική αυτή είναι γνωστή και συνηθισμένη για τον Ράμα, ο οποίος απειλεί δημοσιογράφους που επικρίνουν την κυβέρνησή του και αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις της με το έγκλημα. Σύμφωνα με τον Μάρτενς, αν ο Ράμα δεν μπορεί να «αγοράσει» έναν δημοσιογράφο, τότε θα προσπαθήσει να τον προσβάλει.

Η επίμονη προσπάθεια του Ράμα να διατηρήσει την εικόνα του «μοντέρνου ηγέτη» μπροστά στη διεθνή κοινότητα φαίνεται να έχει αρχίσει να καταρρέει, ειδικά μετά από δημοσιεύματα όπως η υπόθεση διαφθοράς με τον πρώην πράκτορα του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times και Washington Post. Επίσης, έρευνες από γερμανικά και γαλλικά μέσα, όπως η Courrier des Balkans και η Mediapart, αποκαλύπτουν το διεφθαρμένο καθεστώς του Ράμα και τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη με αμφίβολες μεθόδους.

Ο τίτλος ενός πρόσφατου άρθρου από την Courrier des Balkans ήταν «Η Αλβανία του Έντι Ράμα σε ελεύθερη πτώση προς την ολιγαρχία και την απολυταρχία». Η ανάλυση αυτή, μαζί με άλλες, αποκαλύπτει τον παρασκηνιακό ρόλο που παίζει ο Ράμα για να διατηρήσει την επιρροή του στη Δύση.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί τα αρνητικά δημοσιεύματα από μέσα όπως το RAI 3 και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι τόσο ενοχλητικά για τον Ράμα. Δεν τον ανησυχούν μόνο οι επαναλήψεις γεγονότων που είναι γνωστά στην Αλβανία, αλλά η ανησυχία ότι όλη η προσπάθεια που κατέβαλε για να χτίσει την εικόνα ενός «παγκόσμιου ηγέτη» μπορεί να καταρρεύσει, αφήνοντάς τον να φαίνεται ως ένας συνηθισμένος αυταρχικός ηγέτης.

Η διαδικασία αποδόμησης της εικόνας του ηγέτη, που οι «μεγάλοι» του κόσμου συμβουλεύονται, έχει ήδη ξεκινήσει. Η αδυναμία του να σταματήσει αυτήν τη διαδικασία έχει φέρει αναστάτωση στον Ράμα, ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και να αποτρέψει τη δημοσίευση των αληθειών που τον ενοχλούν.

Der Spiegel: Διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης Ράμα - Διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: