Η μάταιη προσπάθεια του Ράμα να ασκήσει πίεση στα διεθνή ΜΜΕ

Η μάταιη προσπάθεια του Ράμα να ασκήσει πίεση στα διεθνή ΜΜΕ

«Αν ο Ράμα δεν μπορεί να σας εξαγοράσει, τότε θέλει τουλάχιστον να σας προσβάλει». Έτσι περιγράφει ο πολιτικός συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Μάικλ Μάρτενς, τη συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Μάρτενς υποστηρίζει τον συνάδελφό του από το Der Spiegel, ο οποίος δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο, όπου περιγράφει την Αλβανία ως «ναρκο-κράτος» υπό την ηγεσία του Ράμα, ο οποίος εξαγοράζει διεθνή υποστήριξη με χρήματα από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Ράμα προσπαθεί να επηρεάσει τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας προσωπικές παρεμβάσεις για να αλλάξουν δυσμενή άρθρα για την Αλβανία.

Ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, Ματιέ φον Ρορ, ανέφερε ότι ο Ράμα τηλεφώνησε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας, πιέζοντάς τους να αλλάξουν το περιεχόμενο του άρθρου. Αυτή η πρακτική έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως με δημοσιογράφους του Rai 3, της Καθημερινής και της Bild.

Ο Μάρτενς, στη δική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, επανέλαβε ότι η τακτική αυτή είναι γνωστή και συνηθισμένη για τον Ράμα, ο οποίος απειλεί δημοσιογράφους που επικρίνουν την κυβέρνησή του και αποκαλύπτουν τις διασυνδέσεις της με το έγκλημα. Σύμφωνα με τον Μάρτενς, αν ο Ράμα δεν μπορεί να «αγοράσει» έναν δημοσιογράφο, τότε θα προσπαθήσει να τον προσβάλει.

Η επίμονη προσπάθεια του Ράμα να διατηρήσει την εικόνα του «μοντέρνου ηγέτη» μπροστά στη διεθνή κοινότητα φαίνεται να έχει αρχίσει να καταρρέει, ειδικά μετά από δημοσιεύματα όπως η υπόθεση διαφθοράς με τον πρώην πράκτορα του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times και Washington Post. Επίσης, έρευνες από γερμανικά και γαλλικά μέσα, όπως η Courrier des Balkans και η Mediapart, αποκαλύπτουν το διεφθαρμένο καθεστώς του Ράμα και τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη με αμφίβολες μεθόδους.

Ο τίτλος ενός πρόσφατου άρθρου από την Courrier des Balkans ήταν «Η Αλβανία του Έντι Ράμα σε ελεύθερη πτώση προς την ολιγαρχία και την απολυταρχία». Η ανάλυση αυτή, μαζί με άλλες, αποκαλύπτει τον παρασκηνιακό ρόλο που παίζει ο Ράμα για να διατηρήσει την επιρροή του στη Δύση.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί τα αρνητικά δημοσιεύματα από μέσα όπως το RAI 3 και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι τόσο ενοχλητικά για τον Ράμα. Δεν τον ανησυχούν μόνο οι επαναλήψεις γεγονότων που είναι γνωστά στην Αλβανία, αλλά η ανησυχία ότι όλη η προσπάθεια που κατέβαλε για να χτίσει την εικόνα ενός «παγκόσμιου ηγέτη» μπορεί να καταρρεύσει, αφήνοντάς τον να φαίνεται ως ένας συνηθισμένος αυταρχικός ηγέτης.

Η διαδικασία αποδόμησης της εικόνας του ηγέτη, που οι «μεγάλοι» του κόσμου συμβουλεύονται, έχει ήδη ξεκινήσει. Η αδυναμία του να σταματήσει αυτήν τη διαδικασία έχει φέρει αναστάτωση στον Ράμα, ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και να αποτρέψει τη δημοσίευση των αληθειών που τον ενοχλούν.

...

Der Spiegel: Διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης Ράμα - Διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα

Ένα πρόσφατο άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ράμα, καταγγέλλοντας τις στενές σχέσεις της με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου