Αλβανία: Μεγάλη άνοδος των τιμών και στην εστίαση

Αλβανία: Μεγάλη άνοδος των τιμών και στην εστίαση

Μετά την άνοδο της τιμής των βασικών προϊόντων διατροφής στην Αλβανία, η τιμή του καφέ και του φαγητού στους χώρους μαζικής εστίασης αναμένεται να αυξηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μαζικής Εστίασης της Αλβανίας, Enri Jahaj, δήλωσε στην «Monitor» ότι παρά την αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα διατροφής η συγκεκριμένη αύξηση δεν αντανακλάται στα τελικά προϊόντα, καθώς το κόστος αποσβένεται από τους φορείς παροχής υπηρεσιών.

Ακόμη λέει ότι η κατάσταση θα είναι προσωρινή και οι τιμές αναμένεται να αλλάξουν στην πορεία.

«Αυτή τη στιγμή, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 20 έως 30% ή έως και 40%, όπως το ηλιέλαιο που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την παρασκευή του γρήγορου φαγητού.

Η αύξηση στα βασικά προϊόντα δεν αποτυπώνεται στις τελικές τιμές των καφέ και των εστιατορίων. Βασικά προϊόντα όπως το νερό και ο καφές, παρά το γεγονός ότι η τιμή στο πλαστικό έχει αυξηθεί, οι τιμές δεν έχουν αλλάξει. Έτσι η άνοδό τους έχει αποσβεστεί από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Σήμερα είναι πιο βολικό να καταναλώνετε μεσημεριανό (για 2 άτομα) στο εστιατόριο παρά στο σπίτι. Η αστάθεια των τιμών θα είναι προσωρινή, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να επωμιστούν το κόστος των αυξήσεων των τιμών. Το κόστος των άτυπων επιχειρήσεων αποσβένεται επίσης από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Αυτή η περίοδος λοιπόν δεν θα κρατήσει πολύ. Η τιμή του καφέ θα φτάσει το 1 ευρώ, ενώ τα μπαρ που πωλούν τον καφέ στην τιμή των 50 λεκ (0,40 ευρώ) κυρίως στις γειτονιές, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, θα κλείσουν», υπογραμμίζει ο Jahaj.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο που οι τιμές στα προϊόντα έχουν αυξηθεί, η κατανάλωση στα εστιατόρια έχει μειωθεί. Ο καταναλωτής είναι προσεκτικός στις δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών, που φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες έχουν μειωμένο κόστος.

Η κατανάλωση σε αυτές τις δομές υπηρεσιών μειώθηκε και πέρυσι λόγω της πανδημίας. Εκπρόσωποι της Ένωσης Μαζικής Εστίασης υπογράμμισαν ότι ο Covid-19 για τις καφετέριες και τα εστιατόρια για το 2021 δημιούργησε ένα νέο μοντέλο συμπεριφοράς πελατών, καθώς οι περισσότεροι έμαθαν να καταναλώνουν καφέ και κύριο γεύμα σε γραφεία και σπίτια και ως εκ τούτου η κατανάλωση έπεσε κατακόρυφα.

Στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 14 χιλιάδες καφετέριες – μπαρ και περίπου 4 χιλιάδες εστιατόρια, κατατάσσοντας την χώρα μεταξύ των πρώτων στον κόσμο για τον αριθμό αυτών των χώρων σε σχέση με τον πληθυσμό. Αυτό το τμήμα έχει το υψηλότερο επίπεδο αυτοαπασχόλησης στη χώρα, με περίπου 37% του συνόλου. Μόνο στον τομέα των υπηρεσιών διαμονής και εστίασης απασχολείται το 18% των εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα μέρη όπου διαβιούν οι Έλληνες της Ελληνικής μειονότητας, η εστίαση αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας του τόπου και φυσικά επηρεάζεται άμεσα και έντονα από τις αυξήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου