Πάνω από 6654 λαθρομετανάστες πιάστηκαν στην Αλβανία το 2023

Πάνω από 6654 λαθρομετανάστες πιάστηκαν στην Αλβανία το 2023

Η διακίνηση λαθρομεταναστών στις αλβανικές περιοχές που συνορεύουν με την Ελλάδα παραμένει πρόβλημα, ωστόσο, τα στοιχεία καταδεικνύουν μείωση του αριθμού των ατόμων που διέρχονται από το αλβανικό έδαφος για να φτάσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2023, οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν 6.654 άτομα στα σύνορα, γεγονός που αποτελεί μείωση σε σχέση με το 2022. Η μείωση αυτή πιθανότατα οφείλεται στην αυστηρότερη αστυνόμευση και στη μείωση της τάσης για μετανάστευση μέσω Αλβανίας.

Τους πρώτους 3 μήνες του 2024, ο αριθμός των συλλήψεων έφτασε τα 307 άτομα, ενώ 98 άτομα έχουν διωχθεί για παράνομη διέλευση συνόρων. Η αλβανική αστυνομία εστιάζει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στα σημεία διέλευσης και στις πράσινες ζώνες, με κύριες οδούς διέλευσης τα σύνορα με την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Παράλληλα, οι αρχές ασκούν διώξεις σε διοργανωτές και συνεργούς της παράνομης μετανάστευσης, με στόχο την αποδυνάμωση των δικτύων που την τροφοδοτούν. Το 2023, η Αλβανία κατέγραψε μείωση 31% στους παράνομους μετανάστες σε σύγκριση με το 2022, επιτυγχάνοντας μείωση του φαινομένου.

Η μείωση της παράνομης μετανάστευσης οφείλεται πιθανώς σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυστηρότερη αστυνόμευση, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η βελτίωση των συνθηκών στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Η Αλβανία συνεργάζεται με γειτονικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία παραμένει σημαντική πρόκληση για την χώρα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου