Η Αλβανία διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες: Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα στην περιοχή και στην Ευρώπη;

Η Αλβανία διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες: Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα στην περιοχή και στην Ευρώπη;

Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και αυξημένης απειλής συγκρούσεων, η Αλβανία στρέφεται στην ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος. Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η χώρα διπλασίασε σχεδόν τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτή η ραγδαία αύξηση, που αγγίζει το 55%, ανεβάζει τις δαπάνες για το 2023 στα 40,2 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια), σε σχέση με τα 25,8 δισεκατομμύρια λεκ του 2022. Το βάρος των αμυντικών δαπανών στο ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης αισθητά, αγγίζοντας το 1,7% το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 1991.

Σε κατά κεφαλήν βάση, οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 140 δολάρια το 2023, από 77 δολάρια το 2020. Η Αλβανία υπερισχύει έναντι του Κοσσυφοπεδίου (80 δολάρια) και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (67 δολάρια), αλλά υστερεί από τη Βόρεια Μακεδονία (127 δολάρια). Στην περιοχή, το Μαυροβούνιο (182 δολάρια) και η Σερβία (298 δολάρια) προηγούνται αισθητά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Αλβανία κατατάσσεται μόνο πάνω από τη Γεωργία και τη Μολδαβία όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Η Ουκρανία, με 1.762 δολάρια κατά κεφαλήν, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Παγκοσμίως, το Ισραήλ (2.997 δολάρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (2.694 δολάρια) ηγούνται στις αμυντικές δαπάνες. Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Σιγκαπούρη ακολουθούν.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Αλβανίας αντικατοπτρίζει την αυξημένη εστίαση στην άμυνα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας. Η χώρα, αν και υστερεί σε σχέση με γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Η θέση της Αλβανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ αμυντικών αναγκών και οικονομικής ανάπτυξης. Η χώρα καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους πόρους της, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία των πολιτών της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου