Αλβανία: Κεφαλαιουχικές δαπάνες 71% κάτω του στόχου, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009

Αλβανία: Κεφαλαιουχικές δαπάνες 71% κάτω του στόχου, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009

Παρά το ρεκόρ στο ταμείο επενδύσεων κεφαλαίων, οι επενδύσεις του πρώτου τριμήνου 2024 αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2019, θέτοντας ερωτήματα για την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος. Μόνο το 3,6% του προϋπολογισμού ύψους 145 δισεκατομμυρίων λεκ (1,4 δισ. ευρώ περίπου με ισοτιμία Απρίλη 2024) έχει δαπανηθεί έως το τέλος του τριμήνου, με ανησυχητικές συγκεντρώσεις χορηγήσεων στο τέλος του έτους.

Ιστορικά, το πρώτο τρίμηνο αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω καθυστερήσεων στις προμήθειες. Φέτος, όμως, η αδυναμία αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα, με πηγές από δημόσιους φορείς να αναφέρουν απροθυμία για υπογραφή προσφορών υπό τον φόβο του SPAK (Ειδική Δομή Διερεύνησης Διαφθοράς).

Η διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις, με ανησυχητικά σχήματα φορολογικών καταχρήσεων, διογκώνει το κόστος των επενδύσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση ζωτικών υπηρεσιών όπως αυτές που παρέχονται από νοσοκομεία.

Διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκφράζουν ανησυχίες για αδυναμίες στη διαχείριση του πλαισίου δημοσίων επενδύσεων, από την ταξινόμηση έργων έως την υλοποίησή τους. Η συγκέντρωση επενδύσεων στο τέλος του έτους, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και την απροθυμία για υπογραφή προσφορών, εγείρουν αμφιβολίες για την αποτελεσματική χρήση των πόρων και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου