Αλβανία: Η ισχυρή αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος οδηγεί στην ενίσχυση του λεκ

Αλβανία: Η ισχυρή αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος οδηγεί στην ενίσχυση του λεκ

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του λεκ συνεχίζει την πτωτική της τάση, αγγίζοντας τα 100,83 λεκ την Τρίτη, πλησιάζοντας το χαμηλότερο ετήσιο και ιστορικό επίπεδο. Η τάση αυτή οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με κυρίαρχη την αύξηση των εισερχόμενων συναλλαγματικών ροών, ιδίως από τον τουρισμό και τις εξαγωγές υπηρεσιών.

Πέρα από τις εποχικές ροές, η δημοσιονομική πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του λεκ.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για τον Μάρτιο έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ 33,4 δισεκατομμυρίων λεκ, 8,1% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Η υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση οδήγησε σε αύξηση των εσόδων και σε μείωση των δαπανών, ιδίως των κεφαλαιουχικών.

Το υψηλό πλεόνασμα επηρέασε άμεσα την νομισματική προσφορά και, κατ' επέκταση, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η μειωμένη κυκλοφορία λεκ στην αγορά οδηγεί σε ενίσχυση της αξίας του έναντι του ευρώ.

Η περαιτέρω αύξηση του πλεονάσματος φέτος ασκεί πτωτικές πιέσεις στην ισοτιμία του ευρώ, ενισχύοντας το λεκ. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία φέρνει νέες αυξήσεις στις εισερχόμενες ροές.

Η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα ίσως φέρει κάποια άμβλυνση στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου