SPAK: Η ποινική αμνηστία μείωσε την ποινή σε δεκάδες διεφθαρμένους αξιωματούχους

SPAK: Η ποινική αμνηστία μείωσε την ποινή σε δεκάδες διεφθαρμένους αξιωματούχους

Περίπου 100 άτομα που καταδικάστηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (GJKKO) επωφελήθηκαν από τον αμφιλεγόμενο νόμο αμνηστίας που ψηφίστηκε στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ειδική Εισαγγελία (ΣΠΑΚ), 40 καταδικάστηκαν για άσκηση παράνομης επιρροής, 60 για ποινικά αδικήματα διαφθοράς, παραβίαση ισότητας στους διαγωνισμούς ή κατάχρηση εξουσίας.

Μεταξύ αυτών, 16 δημόσιοι υπάλληλοι για διαφθορά, 11 για παραβίαση ισότητας στους διαγωνισμούς, 7 δικαστές και εισαγγελείς για διαφθορά και 2 για κατάχρηση εξουσίας.

Η ψήφιση του νόμου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς και νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι τον θεωρούν "λάθος μήνυμα" και "σαμποτάζ" στους θεσμούς κατά της διαφθοράς.

Ο Zef Preçi, εκτελεστικός διευθυντής του Αλβανικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, βλέπει την αμνηστία ως "τρίτο βήμα" στην υπονόμευση της Μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη.

Ο Afrim Krasniqi, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών, αμφισβητεί τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και ζητά έρευνα για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Η υπόσχεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ulsi Manja, και του Gazment Bardhi, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι ο νόμος "Αμνηστία" δεν θα επηρεάσει διεφθαρμένους αξιωματούχους διαψεύστηκε μόλις τέθηκε σε ισχύ.

Η απελευθέρωση καταδικασθέντων για διαφθορά και εγκλήματα πλήττει την αξιοπιστία των θεσμών και υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Η συζήτηση για τον νόμο συνεχίζεται, με έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία και τους πολιτικούς κύκλους.

...

Αλβανία: Επωφελήθηκαν 80 καταδικασμένοι από το νέο νόμο αμνηστίας

Η Αλβανία υλοποιεί νέο νόμο αμνηστίας, ωστόσο η εφαρμογή του φέρνει αντιδράσεις. Ατομα που αποφυλακίζονται παρά τις εκκρεμείς κατηγορίες από την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου