Eurostat: Η Αλβανία δεύτερη στον κόσμο για αιτούντες άσυλο κάτω των 18 ετών

Eurostat: Η Αλβανία δεύτερη στον κόσμο για αιτούντες άσυλο κάτω των 18 ετών

Η Αλβανία βιώνει μια ανησυχητική τάση φυγής νέων, κατατάσσοντάς την δεύτερη παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, από το 2013 έως το 2023, περισσότεροι από 64.215 Αλβανοί πολίτες ηλικίας κάτω των 18 ετών ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.

Ωστόσο, σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Αλβανία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αιτούντων άσυλο αυτής της ηλικιακής ομάδας στην ΕΕ, με 241 νέους ανά 10.000 κατοίκους.

Για σύγκριση, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μετρά 266 αιτήματα ασύλου ανά 10.000 κατοίκους.

Παρά το μικρό μέγεθος της, σε σύγκριση με άλλες χώρες προέλευσης μεταναστών, η Αλβανία ηγείται της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τους νέους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, τόσο ως προς τον αριθμό των ατόμων όσο και ως προς τον πληθυσμό.

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια, 64.215 νέοι κάτω των 18 ετών από την Αλβανία έχουν ζητήσει άσυλο σε μια χώρα της ΕΕ, κατατάσσοντας τη χώρα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, πίσω από χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Τουρκία.

Οι υψηλότερες ροές μετανάστευσης Αλβανών ηλικίας 18 ετών έλαβαν χώρα το 2015, όταν περίπου 22.000 νέοι κάτω των 18 ετών ζήτησαν άσυλο σε μια χώρα της ΕΕ.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέλη οικογενειών που εγκατέλειψαν τη χώρα εκείνη την περίοδο.

Παρόλο που τα ποσοστά έχουν μειωθεί, η τάση παραμένει ανησυχητική.

Μια έρευνα του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας το 2023 έδειξε ότι το 31% των Αλβανών σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ανησυχητικά, το 18% από αυτούς έχει ήδη σχέδια και τρόπους για να μεταναστεύσει.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετανάστευση στην Αλβανία έχει διαφορετικό χαρακτήρα από ό,τι σε άλλες χώρες.

Φαίνεται ότι μεγαλύτερο ποσοστό Αλβανών δεν σκέφτεται προσωρινή μετανάστευση, αλλά μόνιμη εγκατάσταση σε άλλη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου