Ράμα για Der Spiegel: Η Ρωσία θα ήθελε μια άλλη σύγκρουση στα Βαλκάνια

Ράμα για Der Spiegel: Η Ρωσία θα ήθελε μια άλλη σύγκρουση στα Βαλκάνια

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι το Κόσοβο ήταν θετικό για τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον Ράμα, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η περιοχή έχει μπει στο μονοπάτι της ειρήνης ενώ επουλώνει τις πληγές του παρελθόντος.

«Η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο ήταν η σωστή. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή υπάρχει επίσης μια διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης σε εξέλιξη, ακόμα κι αν μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτευχθεί», είπε ο Ράμα.

Αλλά ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι τα κάπως εύθραυστα Βαλκάνια κινδυνεύουν από την επιρροή της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν έτοιμη να υποδεχθεί μια άλλη σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρέθεσε τις αναφορές του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στο Κοσσυφοπέδιο όταν το συνέκρινε με την Κριμαία και άλλες ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

«Ο Πούτιν λέει πάντα Κόσοβο, Κόσοβο, Κόσοβο. Η Ρωσία τροφοδοτεί τη σύγκρουση στα Βαλκάνια και θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη της. Θα ήταν ικανοποιημένος αν κάτι κινούνταν προς την κατεύθυνση μιας νέας σύγκρουσης», είπε ο Ράμα.

Υπογραμμίζοντας ότι τα Βαλκάνια είναι διχασμένα ως προς τη ρωσική επιρροή και αυτή της Δύσης, ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης συνέχισε λέγοντας ότι και η περιοχή γνωρίζει θετικές εξελίξεις χάρη στην πρωτοβουλία Open Balkan.

«Πρόσφατα, είχαμε επίσης μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Θέλω, λοιπόν, η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο να δημιουργήσουν ένα είδος μίνι ζώνης Σένγκεν ώστε να μπορούμε να κάνουμε καλύτερες ανταλλαγές μεταξύ μας», συνέχισε ο Ράμα.

Τέλος, πρόσθεσε ότι εκτός από τις διαφορές που τους χωρίζουν, τους Βαλκάνιους ηγέτες τους ενώνει πλέον ένας κοινός στόχος: «Να ανατραπεί η μοίρα της ιστορίας».


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου