Αλβανία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας

Αλβανία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας

Η αλβανική βουλή ψήφισε με 68 ψήφους υπέρ και 21 κατά ένα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Η ψήφιση έρχεται παράλληλα με την επικύρωση συμφωνίας με την Ιταλία για την κοινωνική ασφάλιση, που ωφελεί 500.000 Αλβανούς.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται τροπολογίες που προωθήθηκαν από σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίες, χωρίς δημόσια διαβούλευση, δίνουν εξουσία σε δημόσιους φορείς να αποφασίζουν για την ανταλλαγή ή κατεδάφιση κρατικών περιουσιών για ιδιωτικές επενδύσεις.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως η Γιορίντα Ταμπάκου και ο Ντασαμίρ Σέχι, κατήγγειλαν "ολιγαρχικά" συμφέροντα πίσω από τις αλλαγές, υπονοώντας σκοπιμότητες για ιδιωτικοποίηση λιμανιών ή στρατιωτικών ακινήτων προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Eduard Shalsi, υποστήριξε ότι οι αλλαγές είχαν συζητηθεί με την κυβέρνηση και απαντούσαν σε υφιστάμενα προβλήματα.

Παρά την κυβερνητική άποψη, οι ανησυχίες για διαφάνεια και σκοπιμότητα παραμένουν, με την αντιπολίτευση να δεσμεύεται για περαιτέρω έλεγχο και κριτική.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αφήνει ερωτηματικά για την τήρηση διαφανών διαδικασιών και την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων. Η σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση υπογραμμίζει την ανάγκη για ενδελεχή έλεγχο και λογοδοσία σε ό,τι αφορά το μέλλον της κρατικής περιουσίας στην Αλβανία.

Η τροπολογία για την ανταλλαγή ή κατεδάφιση κρατικών περιουσιών εγείρει ανησυχίες για πιθανή διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Η έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης ενισχύει αυτές τις ανησυχίες, δημιουργώντας ερωτήματα για την νομιμότητα και την ηθική του νομοσχεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου