Νέος φόρος εισοδήματος στην Αλβανία πνίγει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Νέος φόρος εισοδήματος στην Αλβανία πνίγει τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο νέος νόμος "Περί Φορολογίας Εισοδήματος" στην Αλβανία έχει φέρει στο προσκήνιο ανησυχίες και ερωτήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιβολή προκαταβολής φόρου, βασισμένη στα εισοδήματα του 2023, έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τα υψηλά ποσά που καλούνται να καταβάλουν.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν τα ποσά υπερβολικά, με μηνιαίες πληρωμές που αγγίζουν έως και 102.059 lek (1000 ευρώ περίπου). Η βασική ανησυχία εστιάζεται στην μη αναγνώριση πάγιων δαπανών 30% για επιχειρήσεις με τζίρο έως 10 εκατομμύρια lek (98.900 ευρώ περίπου).

Επιπλέον, λογιστές επισημαίνουν νομικά κενά και λάθη στην εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν αναφορές σε άσχετους νόμους και λανθασμένους υπολογισμούς, δημιουργώντας σύγχυση και ανησυχίες.

Η δήλωση εσόδων και εξόδων για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου βασίζεται σε παλιά έντυπα, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη το ειδικό καθεστώς δαπανών. Η έκπτωση των δαπανών μετατίθεται στο τέλος του 2024, με νέα έντυπα να χρησιμοποιούνται μόνο για το 2025.

Ανησυχίες εγείρονται και για την περίπτωση τερματισμού δραστηριότητας ενός ελεύθερου επαγγελματία. Η διαδικασία επιστροφής φόρου σε τέτοιες περιπτώσεις παραμένει ασαφής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου