Αλβανία: Επωφελήθηκαν 80 καταδικασμένοι από το νέο νόμο αμνηστίας

Αλβανία: Επωφελήθηκαν 80 καταδικασμένοι από το νέο νόμο αμνηστίας

Η Αλβανία υλοποιεί νέο νόμο αμνηστίας, ωστόσο η εφαρμογή του φέρνει αντιδράσεις. Ατομα που αποφυλακίζονται παρά τις εκκρεμείς κατηγορίες από την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ) εγείρουν ερωτήματα.

Ο Fran Frrokaj, πρώην δήμαρχος Lezha, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Καταδικασμένος για κατάχρηση εξουσίας, αποφυλακίστηκε χάρη στην αμνηστία. Παράλληλα, όμως, βαραίνει εναντίον του κατηγορία από το ΣΠΑΚ για σκάνδαλο γης, μη καλυπτόμενη από τον νόμο.

Αυτή η περίπτωση, μαζί με άλλες, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και το δίκαιο του νόμου. Ο δικηγόρος Elis Bilali επισημαίνει ασάφειες σε θέματα συνδυασμού ποινών και εφαρμογής αμνηστίας σε περιπτώσεις μη τήρησης όρων υφ' όρο αναστολής.

Επιπλέον, ανησυχίες εγείρονται για την έλλειψη διαφάνειας. Η Διεύθυνση Φυλακών δεν έχει δημοσιεύσει τον κατάλογο των αποφυλακισμένων, ενώ οι Εισαγγελίες δεν έχουν διευκρινίσει ποιες έρευνες θα διακοπούν.

Ο δικηγόρος Alban Qafa κατηγορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για έλεγχο της διαδικασίας, θέτοντας σε κίνδυνο καταχρήσεις και σκοπιμότητες.

Συνολικά, η εφαρμογή του νόμου αμνηστίας στην Αλβανία ξεκινά προβληματικά. Η έλλειψη σαφήνειας, διαφάνειας και οι πιθανές παραβιάσεις του νόμου εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το δίκαιο και την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ο νόμος αφορά άτομα με ποινές φυλάκισης έως 4 ετών για άνδρες και 5 για γυναίκες, ενώ προβλέπει και μείωση ποινών για όσους δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια πλήρους αποφυλάκισης. Αξίζει να τονιστεί ότι εξαιρούνται εγκλήματα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και άλλα σοβαρά αδικήματα.

...

Ξεκίνησε η εφαρμογή της ποινικής αμνηστίας στην Αλβανία - 700 θα αφεθούν άμεσα ελεύθεροι

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα ο νόμος για την ποινική αμνηστία, ψηφισμένος ομόφωνα από την αντιπολίτευση και την πλειοψηφία στην αλβανική βουλή. Σκοπός του νόμου η αποσυμφόρηση των φυλακών και η παροχή δεύτερ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου