Οι αλβανικές τράπεζες χορήγησαν περισσότερα από 110.000 νέα δάνεια πέρυσι

Οι αλβανικές τράπεζες χορήγησαν περισσότερα από 110.000 νέα δάνεια πέρυσι

Ο τραπεζικός τομέας στην Αλβανία εκταμίευσε 110.000 δάνεια πέρυσι.

Από το 2023, τα στατιστικά της Τράπεζας της Αλβανίας παρέχουν για πρώτη φορά πληροφορίες για τον αριθμό των νέων δανείων που εκταμιεύονται από τον τραπεζικό τομέα, πέραν της αξίας τους.

Αν και η έλλειψη στατιστικών στοιχείων για το 2022 δεν επιτρέπει σύγκριση του αριθμού των χορηγηθέντων δανείων, αυτό που παρατηρείται κατά το 2023 είναι μια σημαντική αύξηση του αριθμού των δανείων που εκταμιεύθηκαν τρίμηνο σε τρίμηνο.

Ο συνολικός αριθμός των δανείων που εκταμιεύθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο έφτασε σχεδόν τις 31 χιλιάδες, από περίπου 24 χιλιάδες δάνεια το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εκτός από τη βελτιωτική τάση δανεισμού, αυτό αντικατοπτρίζει επίσης ένα είδος πιστωτικής εποχικότητας, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, ο αριθμός των δανείων που εκταμιεύθηκαν για τις επιχειρήσεις πέρυσι έφτασε σχεδόν τις 42 χιλιάδες, συνολικής αξίας περίπου 152 δισ. λεκ (1,5 δισ. ευρώ).

Τα επιχειρηματικά δάνεια αντιπροσώπευαν περίπου το 38% του συνολικού αριθμού των εκταμιευθέντων δανείων. Η μέση αξία ενός επιχειρηματικού δανείου πέρυσι ήταν 3,63 εκατ. λεκ.

Ενώ ο αριθμός των δανείων που χορηγήθηκαν σε ιδιώτες ξεπέρασε τις 68 χιλιάδες, συνολικού ύψους περίπου 77 δισ. λεκ.

Σε αριθμό, τα δάνεια προς ιδιώτες αποτελούν περίπου το 62% του συνόλου, ενώ σε αξία λιγότερο από το 34% αυτών.

Η μέση αξία ενός δανείου για ιδιώτες ήταν περίπου 1,13 εκατ. λεκ. Τα στατιστικά στοιχεία πληρωμών παρέχουν επίσης ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για την πρόοδο των πληρωμών των δανείων.

Πέρυσι, οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν 241.000 δόσεις δανείων, με ανοδική τάση από περίπου 25.500 σε σχεδόν 33.000 πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο. Κατά μέσο όρο, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν περίπου 20.000 πληρωμές δανείων το μήνα.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δομή αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων δεν είναι πάντα η ίδια με αυτή των ιδιωτών, όπου οι πληρωμές γίνονται συνήθως σε μηνιαία βάση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληρωμές δόσεων δανείων από επιχειρήσεις μπορεί να είναι με χαμηλότερη ετήσια συχνότητα, ενώ σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου αποτελείται από υπεραναλήψεις, οι οποίες δεν προβλέπουν ενιαία περιοδική δομή πληρωμών κεφαλαίου.

Ενώ οι ιδιώτες πραγματοποίησαν πέρυσι περίπου 1,73 εκατ. δόσεις δανείων ή κατά μέσο όρο περίπου 144.000 πληρωμές μηνιαίως.

Η απόδοση των μέσων μηνιαίων πληρωμών δανείων μειώθηκε από το πρώτο τρίμηνο (περίπου 146 χιλιάδες πληρωμές το μήνα) έως το τρίτο τρίμηνο (λιγότερες από 140 χιλιάδες πληρωμές το μήνα). Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο, ο μέσος μηνιαίος αριθμός πληρωμών σημείωσε ισχυρή αύξηση στις 149.000 πληρωμές.

Δεδομένου ότι η μέση ροή των νέων εκταμιεύσεων δανείων για ιδιώτες έχει μικρότερες ετήσιες διακυμάνσεις σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις, η αύξηση του αριθμού των πληρωμών κατά το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να θεωρηθεί ως βελτίωση της απόδοσης πληρωμών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Τράπεζας της Αλβανίας, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου έτους υποχώρησε στο 4,7%, από 5% στο τέλος του 2022. Ο δείκτης αυτός έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου