Αλβανία: Πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 5.143 MWp θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026

Αλβανία: Πλωτό φωτοβολταϊκό ισχύος 5.143 MWp θα είναι έτοιμο μέχρι το 2026

Μια φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 5.143 MWp, που κατασκευάζεται στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού Vau i Dejës, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Η ανακοίνωση έγινε από εκπροσώπους της Αλβανικής Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (KESH) στο συνέδριο "Η εξωτερική διάσταση της συνδεσιμότητας που υποστηρίζεται από την ΕΕ", που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι της KESH παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση του πλωτού φωτοβολταϊκού έργου στη λίμνη Vau i Dejës.

"Οι προκλήσεις περιλάμβαναν την επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας άντλησης για το εργοστάσιο και τη μέτρηση των υδρομετεωρολογικών τιμών της περιοχής", δήλωσε ο Jeshar Peposhi, εκπρόσωπος της KESH. "Με την υποστήριξη του WBIF και τη στενή συνεργασία της EBRD, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη σκοπιμότητας. Η επιλογή της τεχνολογίας και η προετοιμασία των τεχνικών προδιαγραφών αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2026, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα."

Ο κ. Peposhi τόνισε τη σημασία του έργου για την εξασφάλιση βιώσιμων και αξιόπιστων πηγών ενέργειας για το μέλλον.

Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της το έργο υλοποίησης που παρουσίασε η KESH για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 8,25 MWp στο φράγμα Zadeja, στον υδροηλεκτρικό σταθμό Vau i Dejës. Η KESH έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μια φωτοβολταϊκή μονάδα στο φράγμα Qyrsaq, επίσης στον HPP Vau i Dejës.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου