Το Κοσσυφοπέδιο υιοθετεί το ευρώ από αύριο - Αβέβαιη η κατάσταση στο βορρά

Το Κοσσυφοπέδιο υιοθετεί το ευρώ από αύριο - Αβέβαιη η κατάσταση στο βορρά

Από τις 13 Μαΐου, η μεταβατική περίοδος της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου (CBK) λήγει και το ευρώ καθίσταται το μοναδικό νόμισμα για τις συναλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο.

Πριν από την υιοθέτηση, η CBK ενημέρωσε τους πολίτες για τον Κανονισμό πληρωμών σε μετρητά, ο οποίος από αύριο θα επιφέρει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης. Παράλληλα, οι τράπεζες δεύτερου επιπέδου στο Κοσσυφοπέδιο έχουν λάβει εντολή να ανοίξουν νέα υποκαταστήματα στο βορρά.

Ενώ η CBK έχει διευκρινίσει ότι άλλα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση, διεθνείς πληρωμές και συναλλαγματικές δραστηριότητες, η υιοθέτηση του ευρώ φέρνει σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές.

Το σχέδιο της CBK για την εφαρμογή του Κανονισμού πληρωμών σε μετρητά προβλέπει χρονοδιάγραμμα έως τρεις μήνες. Ο Πρωθυπουργός Κούρτι τόνισε πως η ευθύνη για την υλοποίηση βαραίνει την CBK και όχι την κυβέρνηση.

Η υιοθέτηση του ευρώ έρχεται σε αντίθεση με τις αιτήσεις της διεθνούς κοινότητας για αναβολή, καθώς η κατάσταση στο βορρά, όπου κατοικεί η πλειοψηφία των Σέρβων, παραμένει αβέβαιη.

Για χρόνια, οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο λάμβαναν πληρωμές σε δηνάρια από τον σερβικό προϋπολογισμό. Έξι συναντήσεις στις Βρυξέλλες απέτυχαν να φέρουν συμφωνία για το μέλλον των πληρωμών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου