Παραποιημένα στοιχεία για διαγωνισμούς και δημόσιες συμβάσεις παρουσιάσε ο Ράμα σε συνέδριο του κόμματος του

Παραποιημένα στοιχεία για διαγωνισμούς και δημόσιες συμβάσεις παρουσιάσε ο Ράμα σε συνέδριο του κόμματος του

Ο Έντι Ράμα, σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον βουλευτών και υπουργών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για διαγωνισμούς και δημόσιες συμβάσεις, τα οποία όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Aranita Brahaj, επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης Open Data Albania, διεξήγαγε έλεγχο των στοιχείων και διαπίστωσε σημαντικές ασυμφωνίες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμα υποστήριξε ότι ο αριθμός των φορέων που κέρδισαν διαγωνισμούς έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, αγγίζοντας τους 2.500 ετησίως.

Ωστόσο, η κ. Brahaj διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό, τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός NIPT (Νέες Ιδιωτικές Τραπεζικές Επιχειρήσεις) που κέρδισαν διαγωνισμούς από το 2012 ανέρχεται σε 1.374.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όχι μόνο νικητές δημοσίων συμβάσεων, αλλά και εταιρείες ΣΔΙΤ, νικητές μέσω προγραμμάτων όπως η "Αλβανία 1 ευρώ", ιδιωτικοποιήσεις και δημοπρασίες, με αποτέλεσμα η εικόνα να μην είναι πλήρως αντιπροσωπευτική.

Επιπλέον, ο κ. Ράμα έκανε λόγο για εξοικονόμηση 960 εκατομμυρίων ευρώ από τον "πραγματικό ανταγωνισμό" στους διαγωνισμούς.

Η κ. Brahaj αμφισβητεί τη μεθοδολογία υπολογισμού αυτού του ποσού και υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγα χέρια παραμένει πρόβλημα, ιδίως σε περιπτώσεις περιορισμένων διαδικασιών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της, 10 εταιρείες κερδίζουν συχνά το 20% της αξίας των διαγωνισμών, ενώ οι 10 κορυφαίοι εργολάβοι στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης κέρδισαν το 30-40% της συνολικής αξίας.

Επιπλέον, ο κ. Ράμα ανέφερε ότι 6.061 νέες εταιρείες κέρδισαν διαγωνισμούς τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κ. Brahaj διευκρινίζει ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και επανασυνδεόμενες ή συγχωνευμένες εταιρείες, όχι μόνο πραγματικά νέες επιχειρήσεις, αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα.

Σχετικά με την αποτυχία του Κεντρικού Οργανισμού Αγορών, ο κ. Ράμα την απέδωσε στη διαφθορά.

Η κ. Brahaj, πέρα από τη διαφθορά, θέτει στο επίκεντρο την έλλειψη διαφάνειας, τη σύγκρουση συμφερόντων και τον νεποτισμό, ως σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να πλήττουν το σύστημα δημόσιων προμηθειών.

Κλείνοντας, η κ. Brahaj καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο διαφανείς διαδικασίες και να βελτιώσει το σύστημα αξιολόγησης της σύγκρουσης συμφερόντων και του νεποτισμού, θέτοντας στο επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου