Σιδηροδρομικό δίκτυο TEN-T: Έξι υποψήφιοι για την αναβάθμιση της γραμμής Βόρα-Χάνι Χότιτ στην Αλβανία

Σιδηροδρομικό δίκτυο TEN-T: Έξι υποψήφιοι για την αναβάθμιση της γραμμής Βόρα-Χάνι Χότιτ στην Αλβανία

Σημαντικά βήματα γίνονται για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόρα-Χάνι Χοτίτ στην Αλβανία, ύστερα από την πρόκριση έξι υποψηφίων στον διαγωνισμό για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η γραμμή μήκους 120 χιλιομέτρων, ζωτικής σημασίας για τις μεταφορές στην Αλβανία, συνδέει την κεντρική Αλβανία με το Μαυροβούνιο και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο TEN-T της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έξι προεπιλεγμένοι σύμβουλοι μηχανικών προέρχονται από διάφορες χώρες, φέρνοντας μαζί τους τεχνογνωσία και εμπειρία απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίζεται από την ΕΤΑΑ, την ΕΤΕπ και την WBIF, με συνολικό ποσό άνω των 325 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σιδηροδρομική γραμμή Βόρα-Χάνι Χοτίτ αποτελεί την μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση της Αλβανίας με τις γειτονικές χώρες και η αποκατάστασή της θα φέρει πολλαπλά οφέλη. Η σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο μέσω του Διαδρόμου Χ θα ενισχύσει την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού.

Η γραμμή διασχίζει 7 δήμους και τα δυτικά πεδινά της Αλβανίας, με μήκος 140 χιλιόμετρα. Κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, στις δεκαετίες του 1960 και 1980, αλλά υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 2019, με αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας της.

Η αποκατάσταση της γραμμής θα υλοποιηθεί με σύγχρονες προδιαγραφές, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και θέτοντας στο επίκεντρο την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να φέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία της Αλβανίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενίσχυση της θέσης της στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Οι σιδηροδρομικές μεταφορές έλαβαν 40 εκατ. ευρώ το 2023, το 60% πήγε στο τμήμα Τίρανα-Δυρράχιο

Το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά αισθητής προόδου στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Αλβανία. Το πρόγραμμα Σιδηροδρομικές Μεταφορές, με δαπάνες ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 40 εκα...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Όλοι ασχολούνται τι κάνουν οι άλλοι και εμείς άλλα λόγια να αγαπιόμαστε εμείς τι κάνουμε στη πατρίδαας...μόνο κρητική παπατζας και αγαπητιλικη αμην

Όλοι ασχολούνται τι κάνουν οι άλλοι και εμείς άλλα λόγια να αγαπιόμαστε εμείς τι κάνουμε στη πατρίδαας...μόνο κρητική παπατζας και αγαπητιλικη αμην

Προσθήκη σχολίου