Αλβανία: Κατρακύλισμα 2,7 φορές στις κρατικές επενδύσεις

Αλβανία: Κατρακύλισμα 2,7 φορές στις κρατικές επενδύσεις

Μείωση 2,7 φορών στις κεφαλαιουχικές δαπάνες καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2024, φέρνοντας στο προσκήνιο εμπόδια στην υλοποίηση δημοσίων έργων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση επένδυσε συνολικά 4,8 δισ. λεκ (48 εκατ. ευρώ) σε δημόσια έργα από 1ανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με 12,7 δισ. λεκ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Σχεδόν ολόκληρη η πτώση οφείλεται στις επενδύσεις με κονδύλια εσωτερικού προϋπολογισμού, οι οποίες μειώθηκαν από 9,5 δισ. λεκ πέρυσι σε 2,6 δισ. λεκ φέτος. Ακόμα και αυτή η περιορισμένη υλοποίηση προέρχεται κυρίως από πληρωμές για έργα με παραχώρηση ή υφιστάμενα έργα, ενώ οι νέες επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Πολλαπλές αιτίες φέρονται να ευθύνονται για την δραματική μείωση των κρατικών επενδύσεων. Εκτός από το καθυστερημένο άνοιγμα του προϋπολογισμού για το 2024 και την ημιτελή αλλαγή του, ο φόβος των υπαλλήλων να υπογράψουν δημόσια έργα αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα.

Οι συλλήψεις από το ΣΠΑΚ τους τελευταίους μήνες και η έρευνα σε βάρος πολλών ανώτατων κρατικών στελεχών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως οι δρόμοι, η ύδρευση, η ενέργεια και η πληροφορική, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δισταγμού στα κυβερνητικά γραφεία. Τα έργα καθυστερούν και οι φάκελοι παραμένουν στα συρτάρια, εγείροντας ανησυχίες για τις μελλοντικές επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου