Αύξηση ενδιαφέροντος για την αιολική ενέργεια στην Αλβανία: 2 νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα

Αύξηση ενδιαφέροντος για την αιολική ενέργεια στην Αλβανία: 2 νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα

Ιδιώτες επενδυτές δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στην Αλβανία, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες υποβλήθηκαν 2 αιτήσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας.

Η εταιρεία "YEL" κατέθεσε αίτηση για την κατασκευή αιολικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 28,5 MW στον Δήμο Vau i Dejes. Σε περίπτωση έγκρισης, η εταιρεία δεν θα έχει δικαίωμα στα μέτρα στήριξης που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η "Renx Albania" είχε υποβάλει αίτηση για την κατασκευή αιολικού πάρκου 120 MW στην περιοχή του Δήμου Πόγραδετς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργειακό δυναμικό του ανέμου παραμένει ανεκμετάλλευτο στην Αλβανία. Ενώ υπάρχουν 2 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, τα αντίστοιχα έργα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Παρά τις καθυστερήσεις, η στροφή προς την αιολική ενέργεια λαμβάνει ώθηση. Τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας ανακοίνωσε τα νικητήρια έργα της Δημοπρασίας για τα Αιολικά Πάρκα, συνολικής ισχύος 222,48 MW.

Η αυξημένη ζήτηση για αδειοδότηση αιολικών πάρκων φανερώνει την αναγνώριση του δυναμικού της αιολικής ενέργειας στην Αλβανία. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην τόνωση της οικονομίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου