Αλβανία: Άνοδος σε εισαγωγές καυσίμων, τσιγάρων και μπύρας, πτώση στον καφέ

Αλβανία: Άνοδος σε εισαγωγές καυσίμων, τσιγάρων και μπύρας, πτώση στον καφέ

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών Αλβανίας, οι εισαγωγές προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης παρουσίασαν αύξηση τους πρώτους 3 μήνες του 2024, με εξαίρεση τον καφέ. Η άνοδος έρχεται σε συνάρτηση με την αύξηση των εισαγωγών και για άλλα καταναλωτικά είδη.

Οι εισαγωγές καυσίμων εκτοξεύτηκαν κατά 7,1%, φτάνοντας τους 137.541 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από το 2021. Η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο του τουρισμού και στην αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων.

Οι εισαγωγές τσιγάρων παρουσίασαν μικρή άνοδο (2,3%), φτάνοντας τους 685 τόνους. Η κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω μετανάστευσης, μειωμένων γεννήσεων και ψήφισης του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι εισαγωγές μπύρας εκτοξεύτηκαν κατά 19%, φτάνοντας τους 9.638 τόνους. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην άρση του κυβερνητικού μέτρου δημοσιονομικής προστασίας για τις μικρές ζυθοποιίες. Το μερίδιο των εισαγωγών στην κατανάλωση μπύρας αγγίζει πλέον το 60%.

Μοναδική εξαίρεση, οι εισαγωγές καφέ μειώθηκαν κατά 15,5%, φτάνοντας τους 1.555 τόνους. Η μείωση πιθανώς σχετίζεται με τις διακυμάνσεις στις αγορές και τα σχέδια προμηθευτών.

Η άνοδος του τουρισμού τροφοδοτεί τις εισαγωγές, οδηγώντας σε αύξηση καυσίμων, τσιγάρων και μπύρας. Η κατανάλωση τσιγάρων παραμένει σταθερή, ενώ η μπύρα χάνει έδαφος από τις εισαγωγές. Ο καφές παρουσιάζει πτώση, πιθανώς λόγω συγκυριών στις αγορές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου