Αύξηση κατά 33% στις τιμές των εστιατορίων στην Αλβανία

Αύξηση κατά 33% στις τιμές των εστιατορίων στην Αλβανία

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα της εστίασης στην Αλβανία ρίχνει τη σκιά της στις τιμές των εστιατορίων, φέρνοντας αλλαγές στον τουριστικό χάρτη. Στα νότια, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 10-20%, ενώ στους Αγίους Σαράντα και την Αυλώνα η άνοδος αγγίζει το 33%. Το Δυρράχιο, με το μοντέλο χαμηλότερων τιμών, προσελκύει οικογενειακούς τουρίστες, διατηρώντας σταθερές τις τιμές.

Πίσω από τις αυξήσεις κρύβεται η δραματική έλλειψη 20.000 εργαζομένων. Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες με υψηλότερους μισθούς ωθεί τις αλβανικές επιχειρήσεις να προσφέρουν δελεαστικά πακέτα αμοιβών. Οι σεφ φτάνουν τα 3.500 ευρώ, ενώ οι σερβιτόροι ξεκινούν από 1.000 ευρώ.

Αυτές οι αυξημένες δαπάνες, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες εύρεσης προσωπικού, αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.

Στο Δυρράχιο, φημολογούνται αυξήσεις 10-15% σε εστιατόρια και ομπρέλες παραλίας. Η προσπάθεια προσέλκυσης Ασιατών εργαζομένων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφήνοντας τις επιχειρήσεις να παλεύουν με ελλείψεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου