Τα 55 εκατ. ευρώ αγγίζει το Ταμείο Έκτακτης Παρέμβασης στις αλβανικές τράπεζες

Τα 55 εκατ. ευρώ αγγίζει το Ταμείο Έκτακτης Παρέμβασης στις αλβανικές τράπεζες

Οι εμπορικές τράπεζες της Αλβανίας ολοκλήρωσαν την καταβολή της συνεισφοράς τους για το έκτο έτος λειτουργίας του Ταμείου Έκτακτης Παρέμβασης (ΤΕΠ), ενισχύοντας σημαντικά τα αποθέματά του.

Συνολικά, το ΤΕΠ έλαβε 982 εκατομμύρια λεκ από τις τράπεζες τον Απρίλιο του 2024, αυξάνοντας την αξία του κατά 9,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των καταθέσεων στον τραπεζικό τομέα κατά τη διάρκεια του 2023.

Συνολικά, το ΤΕΠ έχει φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ) από την ίδρυσή του το 2018. Στόχος του ταμείου είναι να διασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και να αποτρέψει χρεοκοπίες, χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με το νόμο, το ΤΕΠ οφείλει να φτάσει στο 0,5% των συνολικών υποχρεώσεων του τραπεζικού συστήματος έως το 2028. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, το ταμείο αναμένεται να αγγίξει τα 8,5 δισεκατομμύρια λεκ έως τον Ιούλιο του 2027.

Η χρηματοδότηση του ΤΕΠ προέρχεται από τις ετήσιες εισφορές των τραπεζών και από τα έσοδα από την επένδυση αυτών των εισφορών.

Το ΤΕΠ διοικείται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα της Αλβανίας για διάφορους σκοπούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου