Την Πέμπτη παραιτείται η κυβέρνηση των Σκοπίων

Την Πέμπτη παραιτείται η κυβέρνηση των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Dimitar Kovacevski, δήλωσε την Τρίτη ότι το υπουργικό συμβούλιο του θα παραιτηθεί την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, για να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της τεχνικής κυβέρνησης.

Την παραίτησή του θα υποβάλει και ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος αναμένεται να διοριστεί πρωθυπουργός της τεχνικής κυβέρνησης, η οποία θα επιτελέσει καθήκοντα για 100 ημέρες ή μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.

«Ολόκληρη η Κυβέρνηση θα παραιτηθεί την Πέμπτη στις 10:00 π.μ. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουμε όλες τις διατυπώσεις και την Κυριακή (28 Ιανουαρίου) θα ψηφιστεί η τεχνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κοβατσέφσκι.

Πριν από την ψηφοφορία της νέας κυβέρνησης, η Συνέλευση πρέπει να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο, Jovan Mitreski, επί του παρόντος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Συνδέσμου (LSDM).

Η τεχνική κυβέρνηση, βάσει του εκλογικού νόμου, συγκροτείται 100 ημέρες πριν από κάθε εκλογικό κύκλο και έχει ως αποστολή τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Μέρος αυτής της κυβέρνησης, εκτός από τα κόμματα που αποτελούν σήμερα την εκτελεστική εξουσία, το SDSM, το DUI και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, θα πρέπει να είναι και η αντιπολίτευση, συγκεκριμένα το VMRO DPMNE, στο οποίο ανήκουν το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και τρεις υφυπουργοί με ειδικές αρμοδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί δεν θα μπορούν να λάβουν καμία απόφαση χωρίς την υπογραφή των υφυπουργών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του VMRO DPMNE, Hristijan Mickovski, δήλωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν την τεχνική κυβέρνηση, καθώς είναι κατά του να ηγηθεί από τον Ταλάτ Τζαφέρι, μέλος της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη (BDI), όπως τον κατηγορούν για πολυάριθμες νομικές παραβάσεις κατά την θητεία του ως Προέδρου της Συνέλευσης.

Το DUI, από την άλλη πλευρά, έχει προειδοποιήσει ότι «σε περίπτωση που το VMRO δεν ψηφίσει τους υποψηφίους υπουργούς του, τότε το DUI δεν θα ψήφιζε υποψηφίους του VMRO».

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησης της Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι είπε ότι «οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές μεταξύ Δύσης και Ανατολής».

«Πρόκειται για εκλογές, όπου έχεις τα πολιτικά κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς ή τα πολιτικά κόμματα του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Όμως, στη χώρα μας θα υπάρξουν τώρα εκλογές στις οποίες τα πολιτικά κόμματα που ευνοούν τον δυτικό προσανατολισμό του κράτους θα αντιμετωπίσουν τα πολιτικά κόμματα που είναι υπέρ ενός σαφούς ανατολικού προσανατολισμού της χώρας», είπε ο Κοβατσέφσκι.

Ωστόσο, το VMRO DPMNE έχει πει ότι τέτοιες δηλώσεις αξιωματούχων στην εξουσία γίνονται «για να κρύψουν το έγκλημα και τη διαφθορά μέσω των ευρωπαϊκών ενοποιήσεων».

Οι βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια, στις 8 Μαΐου, διεξάγονται μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου