Δικαστής στην Αλβανία απολύεται για αδικαιολόγητο πόθεν έσχες 900 χιλιάδων ευρώ

Δικαστής στην Αλβανία απολύεται για αδικαιολόγητο πόθεν έσχες 900 χιλιάδων ευρώ

Ο δικαστής των Τιράνων, Agron Zhukri, απολύθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Προεπιλογών μετά από έλεγχο για το κριτήριο του πλούτου. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η οικογένεια του Zhukri δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ύψους 93 εκατομμυρίων λεκ (900 χιλιάδες ευρώ περίπου).

Η προκαταρκτική οικονομική ανάλυση έδειξε παρατυπίες ύψους 21 εκατομμυρίων λεκ για την περίοδο πριν το 2003 και 72 εκατομμυρίων λεκ για τα επόμενα έτη. Η σύζυγος του Zhukri δήλωσε κάποια ακίνητα και κινητά, αλλά η επιτροπή διαπίστωσε αδυναμίες σε σχέση με την επένδυση σε διαμέρισμα και οικόπεδο το 2003. Η επιτροπή αμφισβήτησε την πραγματική αξία της επένδυσης, η οποία φαινόταν να είναι 13 φορές μεγαλύτερη από το δηλωθέν ποσό.

Επιπλέον, η εταιρεία της συζύγου του Zhukri σύναψε συμβάσεις με δημόσιους οργανισμούς, εγείροντας υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Zhukri αρνήθηκε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, ισχυριζόμενος ότι η σύζυγός του δεν εργαζόταν στις εταιρείες αλλά μεσολάβησε για την εύρεση πελατών.

Η επιτροπή δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του Zhukri και ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τα υπόλοιπα δύο κριτήρια αξιολόγησης. Ο Zhukri αντιτάχθηκε στα πορίσματα της, υποστηρίζοντας ότι τα εισοδήματα της συζύγου του από ιδιωτική δραστηριότητα και διαμεσολάβηση σε ασφαλιστικές εταιρείες ήταν νόμιμα.

Παρά τις αντιρρήσεις του Zhukri, η επιτροπή διατήρησε τα αρνητικά της πορίσματα και η απόφαση για την οριστική απόλυση του Zhukri αναμένεται στις 19 Απριλίου.

Η υπόθεση Zhukri εγείρει ανησυχίες για τη διαφάνεια και την λογοδοσία της δικαστικής εξουσίας στην Αλβανία. Η επιτροπή καλείται να διασφαλίσει ότι οι δικαστές πληρούν τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του πλούτου τους. Η περίπτωση του Zhukri αποτελεί τεστ για την αποφασιστικότητα της αλβανικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να ενισχύσει το κράτος δικαίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου