Αύξηση κατά 70% εισαγωγών στην Αλβανία απειλεί με πλεόνασμα και ασφάλεια Τροφίμων

Αύξηση κατά 70% εισαγωγών στην Αλβανία απειλεί με πλεόνασμα και ασφάλεια Τροφίμων

Η πρώτη σεζόν των θερμοκηπίων στην Αλβανία έχει φτάσει στο απόγειό της, αλλά αντί να πλημμυρίζει η αγορά από εγχώρια προϊόντα, κυριαρχούν οι εισαγωγές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εισαγωγές λαχανικών το πρώτο τρίμηνο εκτοξεύτηκαν κατά 70%, ενώ οι εισαγωγές φρούτων αυξήθηκαν κατά 49% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση 63% στις εισαγωγές χόρτων μέσα σε δύο μήνες.

Παρόλο που η Αλβανία διατηρεί πλεόνασμα στο εμπόριο λαχανικών, οι εισαγωγές αυξάνονται δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο το πλεόνασμα αυτό. Αντιθέτως, οι εξαγωγές λαχανικών, αν και αυξήθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο, δεν μπορούν να καλύψουν το χάσμα.

Η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023, με τις εισαγωγές χόρτων να εκτοξεύονται κατά 80% και τις εισαγωγές φρούτων κατά 55% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Η τάση αυτή συνεχίστηκε παρά την έναρξη της εγχώριας παραγωγικής περιόδου τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Γενικά, οι εισαγωγές τροφίμων το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Σε αντίθεση, οι εξαγωγές παρέμειναν σταθερές, ενώ τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν διψήφιες αυξήσεις.

Αυτή η εισροή εισαγόμενων προϊόντων αντικαθιστά τμήμα της εγχώριας παραγωγής, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών για προϊόντα που δεν παράγονται στη χώρα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η μείωση της εγχώριας παραγωγής θέτει την Αλβανία στο έλεος εξωτερικών κρίσεων και μονοπωλίων εισαγωγικών ομίλων.

Επιπλέον, οι τιμές εισαγωγής δεν επηρεάζονται πάντα από τις διεθνείς αγορές. Η εγχώρια εμπειρία δείχνει ότι οι μεταβολές τιμών στις διεθνείς αγορές δεν αντανακλώνται πάντα στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στην Αλβανία.

Πέρυσι, η εγχώρια παραγωγή πωλήθηκε σε υψηλές τιμές λόγω της ασυνήθιστης ζήτησης από ξενοδοχεία και εστιατόρια, η οποία οφειλόταν στην άνθηση του τουρισμού. Ο Αλτίν Πρένγκα, διευθυντής της μεγαλύτερης αγροτουριστικής μονάδας της χώρας, της «Μριζή η Ζαναβέ», τονίζει ότι η προσφορά τροφίμων στους τουρίστες οφείλει να βασίζεται σε τοπική παραγωγή, καθώς αυτό επιθυμούν και οι ίδιοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου