Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία: Ρεκόρ 1 δισ. ευρώ και άνοδος κερδών

Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία: Ρεκόρ 1 δισ. ευρώ και άνοδος κερδών

Η Αλβανία γνώρισε ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2023, αγγίζοντας το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η άνοδος αυτή, που αγγίζει το 14,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, η ενίσχυση του Λεκ έναντι του ευρώ και η τάση επανεπένδυσης κερδών από ξένες επιχειρήσεις.

Τα έσοδα από επενδύσεις ξένων στην Αλβανία εκτινάχθηκαν στα 1,014 δισ. ευρώ το 2023, ενώ οι αποσύρσεις από ξένους επενδυτές (μερίσματα ή αποδόσεις χαρτοφυλακίου) έφτασαν τα 211 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 37%.

Παράλληλα, οι εισερχόμενες ροές επενδυτικών εσόδων (έσοδα από αλβανικές επενδύσεις στο εξωτερικό) αυξήθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ, 43% περισσότερο σε σύγκριση με το 2022. Το καθαρό υπόλοιπο των εσόδων από επενδύσεις παρέμεινε αρνητικό στα 813 εκατ. ευρώ, με αύξηση 9,3% σε σχέση με το 2022.

Σημαντική ώθηση στις ξένες επενδύσεις έδωσαν οι επανεπενδύσεις κερδών από ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες έφτασαν τα 803 εκατ. ευρώ το 2023, 10% περισσότερα σε σύγκριση με το 2022.

Η ενίσχυση του Λεκ έναντι του ευρώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κερδών των ξένων επενδυτών. Η μετατροπή των εσόδων σε Λεκ σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ευρώ, ωφελήθηκε από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

Η άνοδος των ξένων επενδύσεων στην Αλβανία αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία. Η ενίσχυση του Λεκ, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αναμένεται να προσελκύσουν περαιτέρω επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου