Αλβανία: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ένταξη του Αώου στην UNESCO

Αλβανία: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την ένταξη του Αώου στην UNESCO

Η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Mirela Kumbaro, έδωσε το έναυσμα για την ένταξη του Αώου (Vjosa) στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της UNESCO, στο πλαίσιο του προγράμματος "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα".

Η Kumbaro υποδέχθηκε στα Τίρανα την αντιπροσωπεία της UNESCO, η οποία θα ηγηθεί της προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας.

Σκοπός του προγράμματος "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα" είναι η δημιουργία επιστημονικής βάσης για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, προωθώντας βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Kumbaro τόνισε: "Ξεκινάμε εντατικές εργασίες για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, με στόχο την υποβολή του στην UNESCO εντός του έτους. Η ένταξη του Αώου στη λίστα της UNESCO θα αποτελέσει διεθνή αναγνώριση για το "βασίλισσα των ευρωπαϊκών ποταμών" και θα προσθέσει ένα ακόμη αλβανικό κόσμημα στην παγκόσμια κληρονομιά."

Η Vjosa ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο τον Μάρτιο του 2023, ενώ η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, κατόπιν πρόσκλησης της Kumbaro, επισκέφθηκε την περιοχή με στόχο την ένταξή της στον κατάλογο προστατευόμενων περιοχών. Ο Αώος αξιολογείται ως ένα από τα τελευταία άγρια ποτάμια της Ευρώπης και το πρώτο Εθνικό Πάρκο που εστιάζει σε ολόκληρο ποταμό.

Η προετοιμασία της αίτησης, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της UNESCO, αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία. Η Αλβανία, με την υποστήριξη της ομάδας του προγράμματος "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα", ετοιμάζεται να διεκδικήσει την αναγνώριση του Αώου ως παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου