Αλβανία: 30 εταιρείες ανακύκλωσης υπολειτουργούν - Αδυναμίες στη διαχείριση αποβλήτων

Αλβανία: 30 εταιρείες ανακύκλωσης υπολειτουργούν - Αδυναμίες στη διαχείριση αποβλήτων

Η Αλβανία, παρά την νομική υποχρέωση, υστερεί στον διαχωρισμό αστικών απορριμμάτων στην πηγή, με χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης (17%) σε σύγκριση με την ΕΕ (48%). Η εστίαση σε αποτεφρωτήρες αντί της ανακύκλωσης και η αδυναμία διαχείρισης βιομηχανικών και οργανικών απορριμμάτων αποτελούν ανησυχητικά σημεία.

Παράλληλα, η Αλβανία διαθέτει 30 εταιρείες ανακύκλωσης με δυνατότητα επεξεργασίας 500.000 τόνων/έτος, οι οποίες όμως λειτουργούν στο 25% της ικανότητάς τους. Η αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων (π.χ. από ορυχεία) για αναχώματα, δρόμους, κατασκευές και καύση στην τσιμεντοβιομηχανία, η αναβάθμιση οργανικών αποβλήτων σε λιπάσματα ή βιοκαύσιμα, και η ενίσχυση της ανακύκλωσης (πέρα από την απαγόρευση πλαστικών σακουλών) αποτελούν βασικές ευκαιρίες.

Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην πρόληψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, κρίνεται απαραίτητη. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου