Η ανακοίνωση παραίτησης του Γκόρου

Η ανακοίνωση παραίτησης του Γκόρου

Η απόφαση του Γκόρου για παραίτηση ήρθε από το κελί στο οποίο κρατείται, καθώς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.

Στην ανακοίνωση του, που απευθύνεται στον Νομάρχη της Αυλώνας, Βαγγέλη Τάβο, ο πρώην δήμαρχος δηλώνει ότι δεν θα ήθελε να αποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο.

Η ανακοίνωση παραίτησης του Γκόρου

Ανακοίνωση προς το Συμβούλιο της Δημοτικής Αρχής Χιμάρας

Κοινοποίηση προς: Νομάρχη Αυλώνα

Αγαπητοί,

Ήταν μια μεγάλη τιμή και ένα ξεχωριστό κίνητρο να υπηρετήσω την πόλη μου για 12 χρόνια και 10 μήνες ως πρώτος πολίτης χάρη στην ψήφο των Χιμαριωτών. Έθεσα υποψηφιότητα για να κερδίσω και παρόλο που έχασα, παρέμεινα σε αυτήν τη θέση με μια νομιμότητα που είχε πληγεί τόσο στη μορφή όσο και στην ουσία της.

Η πολύ μικρή διαφορά 19 ψήφων στο αποτέλεσμα δεν ήταν υπέρ μου, ούτε οι αρνητικές εξελίξεις μετά τις εκλογές δεν ήταν ούτε στην επιθυμία μου ούτε στα χέρια μου. Δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω το καθήκον μου, γιατί δεν υπήρχε κανείς να το αναλάβει, και η αποχώρησή μου θα έφερνε μόνο περισσότερη σύγχυση, όταν η Χιμάρα έγινε η σφήνα μίας παράλογης πολιτικής σύγκρουσης σε υψηλά επίπεδα μεταξύ δύο κρατών.

Παρά το γεγονός ότι ήξερα πόσο σφιχτά ήταν δεμένα τα νήματα της προπαγανδιστικής διαστροφής για την προστασία των περιουσιών της Χιμάρας με τα νήματα της εκλογικής διαστροφής για να γεμίσουν τα λεωφορεία με υποσχέσεις και τις τσέπες των εκλογέων με χρήματα, δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά δεν είχα άλλη επιλογή παρά να σιωπήσω και να μην ρίξω λάδι σε μια φωτιά διαχωρισμού που περιλάμβανε τα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και των Τιράνων και έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες. Μια απαρχαιωμένη οργάνωση της μειονότητας δυστυχώς έπεισε ένα κράτος της ΕΕ ότι πολεμά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Χιμάρα. Στην πραγματικότητα, αυτή η οργάνωση ενορχηστρώνεται από ανεύθυνα άτομα, χωρίς αρχές και ιδέες. Παρά μόνο με χρήματα και τσίπουρο! Άπληστοι απατεώνες που ξέρουν για ποιον και τι μιλάω. Μια συμμορία από εκείνες τις σκοτεινές εποχές που θεωρείται ως πολιτική δύναμη. Μόνο έριδες θα έχει να αντιμετωπίσει η Χιμάρα και η ελληνική μειονότητα όσο η μάσκα δεν πέφτει και από την Αθήνα.

Η Χιμάρα είναι πολύ μικρή για να γίνει ο καρπός ενός καυγά ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες. Ενώ οι ισχυρισμοί μου για την πατρίδα παραποιήθηκαν με κάθε είδους κόλπα, τις λίστες βοήθειας και τις υποτροφίες πέρα από τα σύνορα, τις απειλές για αφαίρεση των εγγράφων διαμονής εκεί για να φέρουν ψηφοφόρους που είχαν φύγει από τη Χιμάρα από παιδιά και δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους, οι πληρωμές με λίστα για εξαγορά ψήφων, δεν είχαν πλέον κανένα νόημα μετά τη σύλληψη του «νικητή» σε κατάφωρη κατάσταση. Του έσφιξα το χέρι όταν τελείωσε η καταμέτρηση και έκλεισα το κεφάλαιο μου μαζί με το στόμα μου.

Όλη η βαβούρα εκείνης της «νίκης» με λιγότερες από 20 ψήφους ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται από όσα ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης για την έρευνα. Το μόνο που θέλω σήμερα είναι η Χιμάρα να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε και η παλιά παραδοσιακή γειτονία μεταξύ δύο κρατών να μην γίνει όμηρος κάποιων ντόπιων κερδοσκόπων μεταμφιεσμένων σε θύματα μιας νέας κρατικής αδικίας που δεν υπάρχει για τις περιουσίες της Χιμάρας. Μια γελοία και επικίνδυνη ανοησία που στήνεται ως διακρατική παγίδα από αυτούς τους άτακτους κερδοσκόπους.

Η Χιμάρα σήμερα βρίσκεται σε μια ολική μεταμόρφωση, όπου ένα ακίνητο που κάποτε προοριζόταν να προκαλέσει ακόμη και οικογενειακή τραγωδία αξίζει πολλαπλάσια. Όπου κάθε κάτοικος έχει ιατρικές υπηρεσίες, βλέπει σημαντικές και συνεχείς επενδύσεις σε εκπαίδευση, υποδομές, ρεύμα, πόσιμο νερό κ.λπ. Και για να πάμε στον τουρισμό, η Χιμάρα ήταν κάποτε μόνο με Αλβανούς από τη χώρα και το Κοσσυφοπέδιο, σήμερα είναι η πρωταθλήτρια της μαζικής προσέλευσης εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Όχι σε ξενοδοχεία και κατοικίες χτισμένες σε ιδιοκτησίες που λεηλατήθηκαν από το κράτος για τους «ολιγάρχες», όπως φωνάζουν οι απαρχαιωμένοι κερδοσκόποι της περιοχής, αλλά σε οικόπεδα συμβεβλημένα σε όλο και πιο ευνοϊκές τιμές ή όρους από όποια οικογένεια Χιμαριωτών ήθελε να τα παραχωρήσει για ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, από το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε, βρίσκομαι σε μια παράλογη κατάσταση με τη δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Κατηγορούμαι για «κατάχρηση καθήκοντος σε συνεργασία» με στελέχη του Αυλώνα που δεν έχω σχέση και για «παραποίηση» εγγράφων που περνούν στον δήμαρχο μόνο για υπογραφή. Αυτό όμως είναι ένας παραλογισμός που θα πρέπει να αντιμετωπίσω ενώπιον του δικαστηρίου με τα στοιχεία μου και το δικαίωμα που έχω εκ του νόμου και ηθικά.

Ευχαριστώ λοιπόν όλους τους Χιμαριώτες μέσα από την καρδιά μου (είτε με ψήφισαν είτε δε με ψήφισαν, αυτή η ευχαρίστηση απευθύνεται σε όλους), για όλη τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν αυτά τα χρόνια, παραιτούμαι από τη θέση μου με το κεφάλι ψηλά και την καρδιά μου γεμάτη ταπεινή ευγνωμοσύνη. Ήθελα βέβαια η αποχώρησή μου να είναι διαφορετική και όχι με γράμμα από κελί κράτησης, αλλά έτσι είναι η ζωή, δεν μπορούμε να διαλέξουμε τα κακά που μας βρίσκουν!

Με πολύ σεβασμό,

Γιώργο Γκόρο

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου