Μακρόν προς Κούρτι: Σχηματίστε τον σερβικό σύνδεσμο, λυπόμαστε για τις εκλογές στον βορρά

Μακρόν προς Κούρτι: Σχηματίστε τον σερβικό σύνδεσμο, λυπόμαστε για τις εκλογές στον βορρά

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron καλεί για ταχεία πρόοδο στο Κοσσυφοπέδιο, υιοθετώντας σθεναρά την ένταξη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Macron έδωσε έμφαση στην ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία, θεωρώντας το κρίσιμο βήμα για την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχημένη ψηφοφορία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σχετικά με την απομάκρυνση ή μη των δημάρχων, καλώντας για νέες εκλογές με τη συμμετοχή της σερβικής κοινότητας.

Επιπλέον, η Γαλλία υποστηρίζει την υλοποίηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη Μονή Dečan, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συζητώντας με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο Macron τόνισε τη σημασία του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ, καθώς και την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες και την Οχρίδα το 2023. Η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών θεωρείται απαραίτητη για την ευρωπαϊκή πορεία και των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου