Η Αλβανία εξήγαγε 670 εκατ. ευρώ αγαθών στην περιοχή

Η Αλβανία εξήγαγε 670 εκατ. ευρώ αγαθών στην περιοχή

Τα τελευταία στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο από το "Institute of Statistics" δείχνουν ότι οι εξαγωγές σε όγκο τον Μάρτιο του 2024 στην Αλβανία υπέστησαν πτώση λόγω της μείωσης της ζήτησης στις διεθνείς αγορές που προήλθε ως αποτέλεσμα των δυσμενών τιμών και της πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος .

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αλβανία αύξησε τις εξαγωγές της σε αξία με δύο από τους περιφερειακούς εταίρους της. Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έφτασε σχεδόν τα 337 εκατ. λεκ (3,3 εκατ. ευρώ), με τις εξαγωγές της Σερβίας να αγγίζουν την αξία του 1 δισ. λεκ (9.8 εκατ. ευρώ), ενώ στη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο η αξία των εξαγωγών ήταν σχεδόν 1,4 δισ. και 3,3 λεκ. δισεκατομμύρια αντίστοιχα. Από την άλλη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο, προκύπτει ότι με τη Σερβία, η Αλβανία εξήγαγε 52 εκατ. λεκ περισσότερα αγαθά, ενώ με το Μαυροβούνιο η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 611 εκατ. λεκ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές σε αξία, η Αλβανία έχει ενισχύσει τις σχέσεις μόνο με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, από τα οποία λάβαμε περισσότερα αγαθά από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ με άλλες χώρες η αξία των εισαγωγών μειώθηκε από 6,8% με τη Σερβία σε 27,5% με τη Βόρεια Μακεδονία .

Πώς έχει αλλάξει όμως το εξωτερικό εμπόριο ως προς το βάρος, δηλαδή σε όγκο, μεταξύ της Αλβανίας και των περιφερειακών εταίρων της; Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές κατά βάρος έχουν αυξηθεί με όλες τις χώρες εταίρους, εκτός από το Μαυροβούνιο, από το οποίο λάβαμε 24,1% λιγότερα αγαθά. Αντίστοιχα, το μερίδιο των εισαγωγών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αυξήθηκε κατά 29,3%, με το Κοσσυφοπέδιο κατά 33,8%, με τη Σερβία κατά 26,6% και με το Μαυροβούνιο κατά 19%.

Εκτός από το μερίδιο των εισαγωγών, έχει αλλάξει και το μερίδιο των εξαγωγών με τις χώρες της περιοχής. Συγκεκριμένα, η χώρα αύξησε τον όγκο των εξαγωγών αγαθών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά 75,2%, στη Βόρεια Μακεδονία κατά 12,8%, στη Σερβία κατά 39% και στο Κόσοβο κατά 2,2%. Εν τω μεταξύ, με το Μαυροβούνιο, ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 31,9%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου