Μήνυση για την τιμή αναφοράς από τους οικοδόμους στην Αλβανία - Αύξηση εξόδων κατά 300 €/τμ

Μήνυση για την τιμή αναφοράς από τους οικοδόμους στην Αλβανία - Αύξηση εξόδων κατά 300 €/τμ

Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Αλβανίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αμφισβητώντας την αύξηση των τιμών αναφοράς ακινήτων που θεσπίστηκε το 2023. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, έχει εκτοξεύσει τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων, καθιστώντας την αγορά δυσβάσταχτη για πολλούς πολίτες.

Η αύξηση των τιμών αναφοράς έχει επιφέρει άνοδο στο κόστος κατασκευής, επιβαρύνοντας τις κατασκευαστικές εταιρείες. Αυτό συνεπάγεται και αύξηση του φόρου ακινήτων, επιβαρύνοντας τους ιδιοκτήτες. Συνολικά, το κόστος κατασκευής και ο φόρος ακινήτων έχουν εκτοξεύσει τις τιμές πώλησης διαμερισμάτων, καθιστώντας την αγορά ασήκωτη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Για αυτόν τον λόγο, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση που αύξησε τις τιμές αναφοράς. Επιπλέον, ζητά μείωση του φόρου επιπτώσεων υποδομής, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις τιμές αναφοράς και επιβαρύνει τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο φόρος επιπτώσεων υποδομής μπορεί να αυξήσει το κόστος κατασκευής έως και 40%. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τους δήμους. Το 2022, ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια λεκ από τον φόρο αυτό, ενώ το 2023 το ποσό ανήλθε στα 7 δισεκατομμύρια λεκ.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2024. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά ακινήτων στην Αλβανία.

Η προσφυγή του Συνδέσμου Οικοδόμων φέρνει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αύξησης στις τιμές αναφοράς ακινήτων. Η τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα κρίνει το μέλλον της αγοράς ακινήτων στην Αλβανία και την προσιτή στέγαση για τους πολίτες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών αναφοράς ακινήτων έχει και θετικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει την αξία των ακινήτων που ήδη κατέχουν οι ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη του πληθυσμού και το κόστος κατασκευής φαίνεται να υπερτερούν. Η τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα καθορίσει την ισορροπία μεταξύ αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Ηρακλής 23/04/2024 11:13

Oταν δούνε τεις τιμές Αλβανίας οι τουρίστες και την δυσανάλογη ποιότητα
Που τους βλέπετε ξανά τους τουρίστες η φτυνια τρώει τον παρά καπιοι ειπανε

Oταν δούνε τεις τιμές Αλβανίας οι τουρίστες και την δυσανάλογη ποιότητα Που τους βλέπετε ξανά τους τουρίστες η φτυνια τρώει τον παρά καπιοι ειπανε

Προσθήκη σχολίου