Η Ελληνική Σημαία ανά τους αιώνες

Η Ελληνική Σημαία ανά τους αιώνες

Η ελληνική σημαία, όπως και η ίδια η Ελλάδα, έχει περάσει από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της μακράς και πλούσιας ιστορίας της.

Η σημαία του Βασιλείου της Ελλάδος επί βασιλείας Όθωνα. Εγκρίθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 4/16 Απριλίου 1833 Πηγή: Wikimedia Commons
Πριν από την Επανάσταση του 1821, διάφορες περιοχές και οικογένειες στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν δικές τους σημαίες. Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, υπήρξε η ανάγκη για ένα κοινό σύμβολο που θα ένωνε τον λαό.

Η σημερινή σημαία, γνωστή ως "Γαλανόλευκη", υιοθετήθηκε το 1822 και αποτελείται από εννέα οριζόντιες ρίγες, πέντε μπλε και τέσσερις λευκές. Η αντίθεση του μπλε και του λευκού συμβολίζει τον ελληνικό ουρανό και τη θάλασσα, ενώ οι ρίγες λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τις εννέα συλλαβές της φράσης "Ελευθερία ή Θάνατος", το σύνθημα της Επανάστασης.

Στην επάνω αριστερή γωνία της σημαίας υπάρχει ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο, που συμβολίζει την Ορθόδοξη θρησκεία, ενώ ο σταυρός αντιπροσωπεύει επίσης την πίστη και την ελπίδα.

Η ελληνική σημαία αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο ελευθερίας και θυσίας για τον ελληνικό λαό. Η υιοθέτησή της σηματοδότησε την απαρχή της σύγχρονης Ελλάδας και η ύπαρξή της παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η σημαία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Πηγή: Wikimedia Commons

Η Εξέλιξη της Σύγχρονης Ελληνικής Σημαίας

Η σημερινή ελληνική σημαία υιοθετήθηκε επίσημα το 1830, αν και η χρήση της χρονολογείται από την Επανάσταση του 1821. Αρχικά, η σημαία έφερε το οικόσημο και το στέμμα της Βαυαρίας, πατρίδας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Το 1967, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, η σημαία υιοθετήθηκε ως μοναδικό επίσημο πανό της χώρας. Μετά την πτώση της χούντας το 1974, η απόχρωση του μπλε στη σημαία άλλαξε σε μια πιο ανοιχτή.

...

23 Μαρτίου 1821, η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Στις αρχές του 1821, στη Μάνη επικρατούσε επαναστατική ορμή. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρισκόταν στην Καρδαμύλη, πείθοντας τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για την άμεση έναρξη του αγώνα. Στις 17 Μαρτίου, οι π...
Η πρώτη επίσημη ελληνική σημαία. Πηγή: Philly boy92 /Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0
...

Καλάβρυτα: Η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς

Στις 21 Μαρτίου 1821, η ιστορία γράφτηκε στα Καλάβρυτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 600 Έλληνες ορκίστηκαν κάτω από τον πλάτανο της Αγίας Λαύρας, λέγοντας: «Τούρκος μη μείνει ...
Η πρώτη επίσημη σημαία της Ελλάδας, υιοθετήθηκε στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, σηματοδοτώντας την ένωση του έθνους υπό ένα κοινό σύμβολο.

Η σημαία έστειλε ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της.

Πριν από την Επανάσταση, διάφορες σημαίες κυμάτιζαν σε ελληνικές περιοχές. Η Εθνοσυνέλευση, όμως, πίστευε ότι μια ενιαία σημαία ήταν απαραίτητη για να ενωθεί ο λαός. Η επιλογή της απλής λευκής και μπλε σημαίας με τον σταυρό έλαβε ευρεία αποδοχή, καθώς ενσάρκωνε τις αξίες και την ιστορία του έθνους.

Η πρώτη εκδοχή της σημαίας φιλοτεχνήθηκε από μοναχούς στη Σκιάθο το 1807. Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, όπου υψώθηκε για πρώτη φορά, φέρει σημαντικό ιστορικό φορτίο, καθώς φιλοξένησε ήρωες της Επανάστασης.

Η σημαία υπέστη μικρές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, κυρίως με την προσθήκη συμβόλων της μοναρχίας. Σήμερα, η ελληνική σημαία, με την εμβληματική της μορφή, παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και ελευθερίας.

Η ελληνική σημαία από το 1862-1924, πριν από την εκδίωξη της μοναρχίας και τον σχηματισμό της Β' Ελληνικής Δημοκρατίας το 1924, όταν αφαιρέθηκε το στέμμα από τη σημαία. Πηγή: Wikimedia Commons
...

Η σφαγή Ελλήνων μοναχών από τους Οθωμανούς αποκαλύφθηκε σε κλεμμένα χειρόγραφα του 16ου αιώνα

Μια μελέτη χειρογράφων του 16ου αιώνα, που εντοπίστηκαν πρόσφατα, φέρνει στο φως ένα θλιβερό γεγονός στην ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο. Σύμφωνα με τα χειρόγραφα, ολόκλη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου