Το Ηνωμένο Βασίλειο ονομάζει το νέο πυρηνικό υποβρύχιο "Αγαμέμνων"

Το Ηνωμένο Βασίλειο ονομάζει το νέο πυρηνικό υποβρύχιο "Αγαμέμνων"

Σε μια επίσημη τελετή στις εγκαταστάσεις της BAE Systems Submarines στο Barrow-in-Furness, στην Cumbria, το Ηνωμένο Βασίλειο ονόμασε το έκτο από τα επτά υποβρύχια Astute που κατασκευάζει η εταιρεία: το "Αγαμέμνων". Το πλοίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία με το Βασιλικό Ναυτικό αργότερα φέτος.

Η ονομασία του "Αγαμέμνονα" αποτελεί ορόσημο για το πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της χώρας στην ανάπτυξη και διατήρηση αμυντικών δυνατοτήτων αιχμής. Ο Υπουργός Αμυντικών Προμηθειών, παρών στην τελετή, τόνισε τη ζωτική σημασία του "Αγαμέμνονα" για την άμυνα του έθνους, τονίζοντας ότι τα υποβρύχια κλάσης Astute αποτελούν "κορυφαίο παράδειγμα της δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου για επένδυση σε βρετανικές κυρίαρχες ικανότητες".

Πέρα από την αμυντική του αξία, το "Αγαμέμνων" φέρει και μια ιστορική κληρονομιά. Το όνομα του πλοίου προέρχεται από τον ομώνυμο βασιλιά των Μυκηνών, ηγέτη των Αχαιών στον Τρωικό πόλεμο. Αποτελεί το έκτο πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού που φέρει αυτό το όνομα, συνεχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Εξοπλισμένο με προηγμένη πυρηνική τεχνολογία, το "Αγαμέμνων" μήκους 97 μέτρων και βάρους 7.400 τόνων, διαθέτει άριστες δυνατότητες. Μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ανεφοδιασμό, παράγοντας το δικό του οξυγόνο και γλυκό νερό, ενώ η αυτονομία του του επιτρέπει να περιπλεύσει τον πλανήτη χωρίς να ανέλθει στην επιφάνεια.

Φέρει πυραύλους κρουαζιέρας Tomahawk Land Attack Cruise (TLAM) και τορπίλες βαρέων βαρών Spearfish, καθιστώντας το μια ισχυρή δύναμη αποτροπής και κρούσης.

Η ονομασία του "Αγαμέμνονα" αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου πλαισίου ναυπηγικών δραστηριοτήτων στο Barrow. Εκτός από την ολοκλήρωση των υπόλοιπων υποβρυχίων Astute, η BAE Systems εργάζεται ήδη στην κατασκευή των τριών πρώτων σκαφών της κατηγορίας Dreadnought, της επόμενης γενιάς πυρηνικών υποβρυχίων αποτροπής που θα αντικαταστήσει την κλάση Vanguard.

Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα SSN-AUKUS, μια τριμερή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την ανάπτυξη ενός κοινού υποβρυχίου του μέλλοντος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου