Η Αλβανία και η αποτυχημένη στροφή προς ξένους εργάτες

Η Αλβανία και η αποτυχημένη στροφή προς ξένους εργάτες

Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα νέων, ώθησε την Αλβανία να στραφεί στους ξένους εργάτες ως "σωσίβιο" για τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η τριετής προσπάθεια προσέλκυσης ξένων εργατών απέτυχε παταγωδώς, αφήνοντας πίσω της ένα πλέγμα προβλημάτων και αναπάντητα ερωτήματα. Παρά τις ελκυστικές προσφορές μισθού (600-800€/μήνα), διαμονής και φαγητού, οι ξένοι εργάτες εγκατέλειψαν, αφήνοντας τις επιχειρήσεις να παλεύουν για να διατηρήσουν τους πιο καταρτισμένους.

Η έλξη Ασιατών εργατών, αν και γίνεται με φόβο αποχώρησης, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με υψηλό κόστος (έως 600 USD/μήνα) που δεν δικαιολογείται από την παραγωγικότητά τους. Στοιχεία του AKPA (2022-2023) αποκαλύπτουν ότι οι άδειες εργασίας για ξένους (9.825) είναι αμελητέες σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς (1,14 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό/αγροτικό τομέα). Ο κλάδος διαμονής/εστίασης (1094 άδειες) ηγείται, ακολουθούν κατασκευές (999), "Άλλες Υπηρεσίες" (985), χονδρικό/λιανικό εμπόριο (848) και μεταποίηση (788).

Ξένοι εργάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Ινδία και Ιταλία. Ο Μάιος 2023 είδε τον υψηλότερο αριθμό αδειών (1.421). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία για 40.000 ξένους εργάτες, χωρίς όμως λεπτομέρειες ή εξηγήσεις για τον ρόλο της.Η επικρατούσα τάση και τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το σχέδιο αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Σε 10.000 επιθεωρήσεις, εντοπίστηκαν 1.350 ξένοι εργαζόμενοι. Η Επιθεώρηση Εργασίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των συνθηκών εργασίας για τους ξένους.

Συχνότητα Ξένων Εργατών:

  • Μεταποίηση (592 εργαζόμενοι) - κυρίως σε εργοστάσια μόδας που δοκίμασαν ανεπιτυχώς εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές.
  • Εμπόριο (195 εργαζόμενοι) - ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια.
  • Κατασκευές (147 εργαζόμενοι) - 5 χωρίς άδεια εργασίας.
  • Ορυχεία (115 εργαζόμενοι).
  • Μεταφορές/τηλεπικοινωνίες (20 εργαζόμενοι).
  • "Άλλος" (277 εργαζόμενοι).
...

Η Αλβανία σε διαπραγματεύσεις για την υποδοχή 40 χιλιάδων ξένων υπαλλήλων

Η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένη χώρα για την υποδοχή 40.000 ειδικευμένων εργαζομένων. Την είδηση επιβεβαιώνει ο Albin Gega, Γενικός Διευθυντής Απασχόλησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευση...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου