Βόρειες Περιφέρειες Αλβανίας: Αδικαιολόγητη αδιαφορία και χρηματοδοτική αδικία

Βόρειες Περιφέρειες Αλβανίας: Αδικαιολόγητη αδιαφορία και χρηματοδοτική αδικία

Παρά το γεγονός ότι οι δήμοι της Βόρειας Περιφέρειας της Αλβανίας υστερούν οικονομικά σε σχέση με το Νότο και το Κέντρο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους ευνοεί με χρηματοδότηση, αλλά τους υφίσταται περαιτέρω διακρίσεις τόσο από τον κεντρικό προϋπολογισμό όσο και από την κατανομή των τοπικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το 2023 επενδύθηκαν συνολικά 16,6 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 158 εκατομμύρια ευρώ) στους 12 μεγάλους δήμους της χώρας, που αντιπροσωπεύουν τα κέντρα των νομών, από τα 31,6 δισεκατομμύρια που είχαν προγραμματιστεί.

Από αυτά τα 16,6 δισεκατομμύρια λεκ, μόλις 986 εκατομμύρια λεκ (περίπου 9,3 εκατομμύρια ευρώ) κατευθύνθηκαν στους δήμους του Βορρά (Λέζα, Ντιβέρ, Σκόδρα και Κούκες). Αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 5,9% των συνολικών κονδυλίων που επενδύθηκαν πέρυσι στους 12 μεγάλους δήμους.

Επιπλέον, το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2023 στους 12 μεγάλους δήμους προέβλεπε την επένδυση μόνο του 4,8% των κονδυλίων στους 4 δήμους του Βορρά.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, οι δήμοι του Βορρά παρουσίασαν καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων σε σχέση με το πρόγραμμα σε σύγκριση με άλλους δήμους. Συνολικά, οι 12 μεγάλοι δήμοι υλοποίησαν μόνο το 52% του επενδυτικού προγράμματος το 2023, ενώ οι δήμοι του Βορρά το 64%.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι Σκόδρας και Κούκης παρουσίασαν την υψηλότερη απορρόφηση επενδύσεων, με 86% και 82% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μισό από τα επενδυμένα κεφάλαια στους 12 μεγάλους δήμους κατευθύνθηκαν στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, αυτόν των Τιράνων, ο οποίος υλοποίησε μόνο το 45% του επενδυτικού προγράμματος έως το 2023. Ο Δήμος Δυρραχίου ακολούθησε με 3,3 δισεκατομμύρια λεκ επενδύσεων και 58,3% υλοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, οι δήμοι Ελμπασάν, Κορυτσάς και Τιράνων είχαν τις χαμηλότερες επιδόσεις υλοποίησης, με 30%, 43,7% και 45% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, η μετασεισμική ανασυγκρότηση αποτέλεσε τομέα με τα μεγαλύτερα δημοτικά επενδυτικά έργα το 2023. Το μεγαλύτερο έργο ήταν η ανακατασκευή και επισκευή ατομικών κατοικιών στον Δήμο Δυρραχίου, με αξία 1,98 δισεκατομμύρια λεκ το 2023 από τα 3,5 δισεκατομμύρια που είχαν προγραμματιστεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου