Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει πράσινο φως σε σχέδιο 6 δισ. ευρώ για οικονομική ανάπτυξη στα Δ. Βαλκάνια

Το Ευρωκοινοβούλιο δίνει πράσινο φως σε σχέδιο 6 δισ. ευρώ για οικονομική ανάπτυξη στα Δ. Βαλκάνια

Σε μια κρίσιμη κίνηση για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος του πακέτου είναι να βοηθήσει τις έξι χώρες της περιοχής να προχωρήσουν πιο γρήγορα προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πακέτο περιλαμβάνει 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια, προσφέροντας μια σημαντική ώθηση στις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση αυστηρών κριτηρίων από τις δικαιούχες χώρες.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων συγκαταλέγονται οι μεταρρυθμίσεις, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η δημοκρατία. Επιπλέον, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία καλούνται να διατηρήσουν εποικοδομητική δέσμευση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους, θέτοντας ως προϋπόθεση την υλοποίηση των οικονομικών ενισχύσεων.

Η προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής στις αποφάσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποτελεί μεν γενικό στόχο, αλλά δεν τίθεται ως αυστηρή προϋπόθεση για την πρόσβαση στα κονδύλια.

Παράλληλα, η διαφάνεια και η αυστηρή λογοδοσία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Απαιτείται πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία προμηθειών, ενώ τυχόν παραβιάσεις ή απάτες θα ερευνώνται αυστηρά. Στόχος είναι η αποφυγή κακής χρήσης των πόρων και η διασφάλιση της αποτελεσματικής τους αξιοποίησης.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται να πραγματοποιηθούν ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προσφέροντας μια έμπρακτη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων. Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ένταξη των έξι χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου