Αλβανία: 61 δήμοι πραγματοποίησαν μόνο το 45% του επενδυτικού ταμείου το 2023

Αλβανία: 61 δήμοι πραγματοποίησαν μόνο το 45% του επενδυτικού ταμείου το 2023

Η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα αχρησιμοποίητα κονδύλια και τις ελλείψεις υποδομών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι 48 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ) είχαν προγραμματιστεί για επενδύσεις κεφαλαίου στους δήμους της χώρας το 2023, μόνο το 45% (26 δισεκατομμύρια λεκ) έχει δαπανηθεί. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά κονδύλια παρέμειναν ανεκμετάλλευτα, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές στερούνται βασικών υποδομών όπως δρόμους, υγειονομικές εγκαταστάσεις και σχολεία.

Η έλλειψη υποδομών πλήττει σκληρά τις αγροτικές περιοχές, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του τουρισμού που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για την οικονομία τους. Η ομορφιά του τοπίου και η πλούσια παράδοση των αγροτικών περιοχών δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά, καθώς οι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η κακή διαχείριση των πόρων από τους δήμους έρχεται στο φως. Έρευνες από τον Ανώτατο Κρατικό Έλεγχο και τη Δομή Κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ) αποκαλύπτουν παρατυπίες στις δημόσιες συμβάσεις, με σχεδόν όλες τις προμήθειες να γίνονται παράνομα.

Αυτές οι απάτες, σε συνδυασμό με τον φόβο που έχουν δημιουργήσει οι έρευνες του ΣΠΑΚ σε υπαλλήλους και δικηγόρους, οδηγούν σε ακόμα πιο κακή εκτέλεση των επενδύσεων φέτος. Μόλις το 3,6% του προϋπολογισμού για επενδύσεις κεφαλαίου έχει διατεθεί τους πρώτους 3 μήνες του 2024, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών.

Η Αλβανία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το ζήτημα, υλοποιώντας διαφανείς διαδικασίες διαχείρισης των κονδυλίων, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων και προωθώντας την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου