Αλβανία: Πρόβλεψη για αύξηση ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου

Αλβανία: Πρόβλεψη για αύξηση ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας, η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Περίπου το 57% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν τραπεζικό δάνειο το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ μόνο το 43% απέκλεισε αυτή τη δυνατότητα. Η αύξηση της ζήτησης δανείων παρατηρείται σε όλους τους τύπους επιχειρήσεων, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Αυτή η τάση έρχεται σε αντίθεση με τα υψηλά επιτόκια που επικρατούν. Παρά το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, η τραπεζική πίστωση προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2% το 2023, κυρίως λόγω της ανάγκης για πραγματοποίηση πάγιων επενδύσεων. Η αύξηση της ζήτησης δανείων ήταν πιο έντονη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις μεγάλες.

Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς επιχειρήσεις σε λεκ αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, ενώ τα δάνεια σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν κατά 8%. Η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πιστώσεων στους τομείς των μεταφορών, της διαμονής, των ακινήτων και άλλων υπηρεσιών.

Παράλληλα, η φερεγγυότητα των επιχειρήσεων για δάνεια βελτιώθηκε. Το μερίδιο των επιχειρήσεων με δάνειο προς πληρωμή μειώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 36%. Για το 87% περίπου των επιχειρήσεων, το επίπεδο δανεισμού τους κρίνεται επαρκές.

Ωστόσο, οι μικρές επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση για χρηματοδότηση. Το 61% των μικρών επιχειρήσεων, το 58% των μεσαίων και το 43% των μεγάλων επιχειρήσεων δανείζονται μόνο σε τοπικό νόμισμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου