Επίσκεψη του ΠτΔ Αλβανίας στο Καζακστάν - Συνομιλίες για άνοιγμα πρεσβείας στα Τίρανα

Επίσκεψη του ΠτΔ Αλβανίας στο Καζακστάν - Συνομιλίες για άνοιγμα πρεσβείας στα Τίρανα

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία Armanda Begaj, έγινε δεκτός σήμερα σε επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev.

Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη προέδρου από την Αλβανία στο Καζακστάν και έρχεται σε μια περίοδο που έχουν περάσει 30 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την τελετή της κρατικής υποδοχής, οι δύο πρόεδροι πραγματοποίησαν κατ' ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Σε δήλωση στα ΜΜΕ, αξιολογώντας τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Begaj είπε ότι: Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε επίσης στην οικονομική συνεργασία, στις εμπορικές ανταλλαγές, στην εξεύρεση ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. μπορεί να είναι η ενέργεια, οι υποδομές, η γεωργία ή η εξόρυξη και η επεξεργασία ορυκτών.

Ενόψει της περαιτέρω προσέγγισης των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Begaj είπε ότι: Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το άνοιγμα Πρεσβείας του Καζακστάν στην Αλβανία, το οποίο χαιρέτισε ο Πρόεδρος Tokayev.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε και ο τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Begaj είπε ότι: Υπήρξε ένα άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας απευθείας αεροπορικής εταιρείας μεταξύ Καζακστάν και Τιράνων, η οποία θα εξυπηρετεί τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος Begaj είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν, κ. Maulen Ashimbayev και μίλησαν για τη σημασία των κοινοβουλευτικών σχέσεων στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Begaj, η αύξηση του εύρους των ανταλλαγών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων θα επιτρέψει στις δύο χώρες να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου