Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο κοντά στο Γιβραλτάρ

Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο κοντά στο Γιβραλτάρ

Από τον Μάιο του 2020, μια ομάδα 15 ιβηρικών φαλαινών δολοφόνων, γνωστή ως Gladys, έχει προκαλέσει ανησυχία βυθίζοντας επτά σκάφη – πέντε ιστιοφόρα και δύο μαροκινά αλιευτικά – σε ύδατα που συμπίπτουν με τη μεταναστευτική τους διαδρομή.

Στις 9 Μαΐου 2024, το ιστιοφόρο Alborán Cognac δέχτηκε επίθεση από Gladys 14 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Espartel, στο Στενό του Γιβραλτάρ. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές στο πηδάλιο και το κύτος, θέτοντας το σκάφος σε κίνδυνο βύθισης.

Το πλήρωμα σώθηκε από δεξαμενόπλοιο που έσπευσε στην περιοχή, ενώ το ιστιοφόρο βυθίστηκε.

Αυτή η επίθεση αποτελεί το έβδομο τεκμηριωμένο περιστατικό βύθισης σκάφους από Gladys από τον Μάιο του 2020. Οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως στην ατλαντική ακτή της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς και σε γειτονικές περιοχές της Γαλλίας και του Μαρόκου, κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής των φαλαινών προς τα κοπάδια τόνου, την κύρια τροφή τους.

Οι λόγοι για την επιθετική συμπεριφορά των Gladys παραμένουν άγνωστοι. Εικάζεται ότι η έλξη προς τα ιστιοφόρα, η σύγχυση με θηράματα ή η προσπάθεια άμυνας από αλιευτικά εργαλεία μπορεί να παίζουν ρόλο.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ιστιοπλόους και τους αλιείς, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και σκάφη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου