Αλβανία: ΚΚΤ και πρωθυπουργός στον έλεγχο του υδάτινου χώρου - Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Αλβανία: ΚΚΤ και πρωθυπουργός στον έλεγχο του υδάτινου χώρου - Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Η βουλευτής Dhurata Çupi ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ύδατα από την ημερήσια διάταξη και την παραχώρηση χρόνου στην αντιπολίτευση για να καταθέσει τις προτάσεις της άρθρο προς άρθρο. Η πρότασή της βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία στην Επιτροπή Νόμων.

Στην Επιτροπή Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και Περιβάλλοντος, η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονη αντίθεση στο νομοσχέδιο. Ο βουλευτής Lefter Gështenja υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αφαιρεί εξουσίες από την τοπική αυτοδιοίκηση όσον αφορά τις αλλαγές σε υφιστάμενα σχέδια, ενισχύοντας παράλληλα τις εξουσίες του πρωθυπουργού.

"Ενσωμάτωση των υδάτων στην επικράτεια σημαίνει στρατηγικές επενδύσεις με στόχο ο πρωθυπουργός να έχει τον απόλυτο έλεγχο", δήλωσε ο κ. Gështenja.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Enkelejda Muçaj, υπερασπίστηκε τις προτάσεις του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντάς τες ως αποτελεσματική λύση για εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινου δυναμικού. Η δημιουργία μίας τεχνικής επιτροπής θα τείνει στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αδειών και εγγράφων που απαιτούνται για αιτήσεις στον Οργανισμό Εδαφικής Ανάπτυξης.

Αναφορικά με την "ένωση" του νερού με την επικράτεια, η κα. Muçaj διατύπωσε το επιχείρημα ότι η κίνηση αυτή είναι "ορθολογική", καθώς το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων τελεί υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού, μοιραζόμενο τα ίδια μέλη με το Κεντρικό Κτηματολόγιο (KKT).

"Το KKTU θα έχει τον τελικό λόγο για αποφάσεις σχετικά με τον υδάτινο χώρο και τις απαιτήσεις για ανάπτυξη", τόνισε η κα. Muçaj.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εδάφους, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αποτελεί το όργανο λήψης αποφάσεων. Συντάσσει έγγραφα χωροταξικού σχεδιασμού και έχει την αρμοδιότητα χορήγησης οικοδομικών και αναπτυξιακών αδειών σε όλη την επικράτεια.

Πρόσφατα, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση, η Βουλή παραχώρησε στο Εθνικό Συμβούλιο Εδάφους την εξουσία λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη τουριστικών και υποδομικών έργων, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών. Το νέο αυτό νομοσχέδιο εξετάζει και το ενδεχόμενο κατασκευής τεχνητών νησιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου