ΠΟΥ: Η Αλβανία, με τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών ανά κάτοικο στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Η Αλβανία, με τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών ανά κάτοικο στην Ευρώπη

Παρά τη μείωση του πληθυσμού, η Αλβανία παραμένει ουραγός στην Ευρώπη σε σχέση με τον αριθμό των γιατρών ανά κάτοικο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με μόλις 18,8 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους το 2020, η Αλβανία απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 40. Η έλλειψη αυτή φέρνει την χώρα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και στην περιοχή, ακολουθούμενη από Τουρκία (20,4), Βοσνία (21) και Μαυροβούνιο (27,4).

Στον αντίποδα, η Ελλάδα (63,1), η Πορτογαλία (56,2), η Αυστρία (53,5) και η Νορβηγία (50,9) κατέχουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά την ιατρική κάλυψη.

Η έλλειψη γιατρών στην Αλβανία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υψηλή μετανάστευση ιατρικού προσωπικού, οι αδύναμες δημόσιες επενδύσεις στην υγεία και η γήρανση του πληθυσμού.

Αυτή η κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, με αυξημένους χρόνους αναμονής για ιατρική περίθαλψη, μειωμένη ποιότητα φροντίδας και αύξηση των θανάτων.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης γιατρών είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Αλβανία.

Παράλληλα, η καθυστέρηση διεξαγωγής της απογραφής στρεβλώνει τα στατιστικά στοιχεία, καθώς ο επίσημος πληθυσμός που αναφέρει το INSTAT πιθανότατα υπερβαίνει τον πραγματικό, αλλοιώνοντας δείκτες όπως ο αριθμός των γιατρών ανά κάτοικο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου