Θα μπορέσει η Τράπεζα της Αλβανίας να αποτρέψει την πτώση του ευρώ κάτω από τα 100 λεκ;

Θα μπορέσει η Τράπεζα της Αλβανίας να αποτρέψει την πτώση του ευρώ κάτω από τα 100 λεκ;

Η Τράπεζα της Αλβανίας (ΤτΑ) έχει αγοράσει ευρώ τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ισοτιμία του λεκ σταθερή έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία έχει κυμανθεί γύρω από τα 100 λεκ ανά ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, ένα επίπεδο που η ΤτΑ θεωρεί ως ψυχολογικό όριο.

Η ΤτΑ έχει δηλώσει ότι δεν έχει στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά θα παρεμβαίνει στην αγορά εάν χρειαστεί για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανησυχεί ότι η περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του λεκ θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών βιομηχανιών και του τουριστικού τομέα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει υποστηρίξει την πολιτική της ΤτΑ να διατηρήσει τη σταθερότητα της ισοτιμίας του λεκ. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι το καθεστώς ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας εξυπηρετεί την αλβανική οικονομία και ότι η ενίσχυση του λεκ οφείλεται σε διαρθρωτικές βελτιώσεις στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας.

Παρά τις παρεμβάσεις της ΤτΑ, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το λεκ θα μπορούσε να συνεχίσει να ασθενεί έναντι του ευρώ τους επόμενους μήνες. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν το λεκ συνεχίσει να ασθενεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στην Αλβανία. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην ΤτΑ να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου