Βουθρωτό: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας - Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης;

Βουθρωτό: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας - Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης;

Με οριστική απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έδωσε το πράσινο φως στην έμμεση διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού από ίδρυμα που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την AADF. Η απόφαση έρχεται να καταρρίψει την αίτηση ακύρωσης του νόμου που ψηφίστηκε από τη Συνέλευση τον Μάιο του 2022, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Στην αιτιολογική του απόφαση, το Δικαστήριο αντιμετώπισε τις κριτικές που ασκήθηκαν:

  • Χορήγηση καταστατικού στην AADF: Η κριτική για παραβίαση της αρχής της νομιμότητας, λόγω της χορήγησης καταστατικού στην AADF, δεν ευσταθεί. Η εν λόγω πράξη, ατομικού χαρακτήρα, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου.
  • Αποτελεσματικότητα διαχείρισης: Η επιλογή της έμμεσης διαχείρισης μέσω ενός αφιερωμένου ιδρύματος κρίθηκε αναγκαία για την προστασία και ανάπτυξη του πάρκου. Το ισχύον σύστημα, σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητα, ενώ η νέα μορφή αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα και να διασφαλίσει την προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου.
  • Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς: Η συμφωνία διαχείρισης δεν αφαιρεί από το κράτος τον ρόλο του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Δικαστήριο τονίζει ότι η FMB, το ίδρυμα διαχείρισης, δεν απολαμβάνει προνομιακού νομικού καθεστώτος και υπόκειται σε όλους τους ισχύοντες νόμους.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει τέλος στις αμφιβολίες για τη νομιμότητα του νόμου και επικυρώνει την επιλογή της αλβανικής κυβέρνησης.

Παρά την οριστική απόφαση, η επιλογή της έμμεσης διαχείρισης εξακολουθεί να προκαλεί κριτικές από μερίδα της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης. Εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή εκμετάλλευση του περιουσιακού στοιχείου και υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

...

Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης: Δωρίζουμε πάνω από 6 εκατ. δολάρια στο Βουθρωτό, αλλά δεν είμαστε οι διαχειριστές του

Το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα Ανάπτυξης (AADF) έρχεται να διαβεβαιώσει ότι η συνεργασία του με την αλβανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Βουθρωτού εστιάζει αποκλειστικά στη διαφύλαξη της αρχαιολογική...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου