Αλβανός μηνύει το Βρετανικό ΥΠΕΣ για «μυστική εσωτερική πολιτική» και κατάχρηση εξουσίας

Αλβανός μηνύει το Βρετανικό ΥΠΕΣ για «μυστική εσωτερική πολιτική» και κατάχρηση εξουσίας

Εκατοντάδες θύματα εμπορίας ανθρώπων που προσπαθούν να ξεκινήσουν νέες ζωές στη Βρετανία έχουν υποφέρει ως αποτέλεσμα μιας «μυστικής εσωτερικής πολιτικής» που ασκείται από δύο υπουργούς Εσωτερικών, ισχυρίστηκε μια ομάδα εκστρατείας κατά τη διάρκεια ακρόασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα, με το " The Independent".

Η Asylum Aid είπε ότι από τις αρχές του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών εφάρμοσε μια «μυστική πολιτική» για να ματαιώσει το δικαίωμα παραμονής τουλάχιστον 1.600 επιβεβαιωμένων θυμάτων εμπορίας και σύγχρονης δουλείας.

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια αγώνα αποζημίωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούσε έναν αιτούντα άσυλο και το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με περιόδους κατά τις οποίες η Priti Patel και η Suella Braverman ήταν στην εξουσία.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τον αιτούντα άσυλο, ο οποίος υποστηρίζεται από το Asylum Aid, είπαν σε δικαστή ότι έχει αποκαλυφθεί μια «σοβαρή κατάχρηση εξουσίας».

Ο άνδρας, ένας Αλβανός στα 20 του που δεν κατονομάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, λέει ότι, ως αποτέλεσμα της «μυστικής, παράνομης πολιτικής», του αρνήθηκαν το δικαίωμα άδειας παραμονής για να παραμείνει στη Βρετανία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ισχυρίζεται ότι η άρνηση του δικαιώματος άδειας παραμονής παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά του – και θέλει αποζημίωση.

Οι υπουργοί αντικρούουν τον ισχυρισμό και ένας δικηγόρος που ηγείται της νομικής ομάδας του Υπουργείου Εσωτερικών είπε στον κ. Justice Lane την Πέμπτη ότι το θέμα ήταν «καθυστέρηση» και όχι «μυστικές» πολιτικές.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον άνδρα περιέγραψαν τους ισχυρισμούς σε γραπτή επιχειρηματολογία.

Ο Chris Buttler KC και η Zoe McCallum είπαν στον δικαστή: «Αυτός ο ισχυρισμός αποκαλύπτει μια σοβαρή κατάχρηση εξουσίας».

Είπαν ότι υπάρχει μια πολιτική που επιτρέπει στα θύματα της σύγχρονης δουλείας να παραμείνουν στη Βρετανία – σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρώπων.

Οι δύο δικηγόροι είπαν, τον Οκτώβριο του 2021, η απόφαση ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαιτούσε από το Υπουργείο Εσωτερικών να χορηγήσει στα αναγνωρισμένα θύματα της σύγχρονης δουλείας άδεια να παραμείνουν εκεί που είχαν εκκρεμή αξίωση ασύλου.

Είπαν ότι η απόφαση αυτή δημιούργησε το δικαίωμα παραμονής σε μια «κατηγορία θύματος σύγχρονης δουλείας» που μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών δεν πίστευε ότι είχε τέτοιο δικαίωμα.

Ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε μια «μυστική εσωτερική πολιτική» που έλεγε στους αξιωματούχους να μην παραχωρήσουν το δικαίωμα παραμονής που δημιουργήθηκε από αυτή την απόφαση.

Έξω από το δικαστήριο, μια εκπρόσωπος της Asylum Aid είπε ότι είχαν συγκεντρωθεί αποδεικτικά στοιχεία από έγγραφα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Η Κάθριν ΜακΓκέι, η οποία ηγείται της νομικής ομάδας του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε: «Αυτή η υπόθεση αφορά καθυστέρηση.

«Δεν πρόκειται για μυστικές ή αδημοσίευτες πολιτικές».

Η κ. ΜακΓκέι πρόσθεσε, σε γραπτή περιγραφή της υπόθεσης, ότι ο άνδρας δεν είχε υποστεί «καμία σημαντική βλάβη ως συνέπεια της παύσης στη λήψη αποφάσεων».

Είπε ότι συνέχισε να λαμβάνει «κρατική υποστήριξη με τη μορφή στέγασης, εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης και κρατικών παροχών» – και είπε στον δικαστή ότι η αξίωσή του πρέπει να απορριφθεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου