Στόλτενμπεργκ: Η κατάσταση εύθραυστη στα Βαλκάνια με πιθανές εντάσεις σε Βοσνία και Κόσοβο

Στόλτενμπεργκ: Η κατάσταση εύθραυστη στα Βαλκάνια με πιθανές εντάσεις σε Βοσνία και Κόσοβο

Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ακόμη πολύ εύθραυστη και ότι υπάρχει πιθανότητα εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Millojko Spajic.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να εκτελέσει την εντολή του στο Κοσσυφοπέδιο για να εγγυηθεί τη σταθερότητα, όπως και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τα Δυτικά Βαλκάνια, η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον, ήταν τα κύρια θέματα αυτής της συνάντησης.

«Η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει εύθραυστη. Η βία που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο ήταν απαράδεκτη. Αυτό έχει προκαλέσει το ΝΑΤΟ να δεσμεύσει αμέσως πρόσθετες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Στόλτεμπεργκ.

Έχει προειδοποιήσει ότι την επόμενη εβδομάδα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο της συμμαχίας, θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προκειμένου να αποδείξει με αυτόν τον τρόπο την ανεπιφύλακτη υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε το Μαυροβούνιο για τη συμβολή του στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, την KFOR, αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Spajic, δήλωσε ότι για τη χώρα του, η σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία και, σε περίπτωση ανάγκης, το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να αυξήσει την παρουσία των στρατιωτών του στην αποστολή της KFOR.

Ο Σπάγιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο παραμένει πιστό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και δεσμευμένο να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Είπε ότι για το 2024, το Μαυροβούνιο έχει διαθέσει περισσότερο από το 2 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για άμυνα, κάτι που είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες μέλη.

Ο επικεφαλής της συμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει στενή συνεργασία με την ΕΕ, όταν πρόκειται για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της υποστήριξης του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων, ο οποίος πραγματοποιείται υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου