Ουραγός τα Τίρανα στους δείκτες ποιότητας ζωής

Ουραγός τα Τίρανα στους δείκτες ποιότητας ζωής

Η αλβανική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 74η θέση από 75 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής που συντάσσει η Numbeo, ξεπερνώντας μόνο το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας.

Με τους χαμηλότερους βαθμούς να υποδηλώνουν τις χειρότερες συνθήκες, τα Τίρανα έλαβαν μόλις 98,5 βαθμούς και κατατάχθηκαν μεταξύ των πόλεων με τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην εν λόγω χαμηλή κατάταξη είναι το υψηλό επίπεδο ρύπανσης της πόλης, καθώς επίσης και οι υψηλές τιμές ακινήτων σε σχέση με τα εισοδήματα των Αλβανών πολιτών.

Τα Τίρανα είναι η 13η πιο ακριβή πόλη, όσον αφορά την αναλογία τιμής προς εισόδημα, με τις τιμές των διαμερισμάτων να είναι υψηλότερες ακόμη και από το Μόναχο, τη Ρώμη, την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Βιέννη και το Βερολίνο. Ειδικότερα, για να γίνει περισσότερο κατανοητό θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η αναλογία τιμής προς εισόδημα στα Τίρανα είναι 15.7, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται 15.7 χρόνια μέσου διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριού για την αγορά ενός διαμερίσματος, σε σύγκριση με τα 20.3 χρόνια που απαιτούνται στο Μιλάνο, που θεωρείται η πιο ακριβή πόλη και τα 5,5 χρόνια που χρειάζονται στη Γλασκώβη, που είναι η πιο φθηνή.

Επιπροσθέτως, η υγειονομική περίθαλψη, ήτοι η ταχύτητα των εξετάσεων και η διαθεσιμότητα σύγχρονου εξοπλισμού για διάγνωση και θεραπεία, αποτελεί αρνητικό παράγοντα, με τα Τίρανα να κατατάσσονται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.

Η αλβανική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει, επίσης, σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα και βρίσκεται στην 11η θέση κατάταξης ως προς τον χρόνο που δαπανάται στην κυκλοφορία, με μόνο τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη να έχουν χειρότερες συνθήκες στον εν λόγω τομέα.

Παράλληλα, όσον αφορά την ασφάλεια της πόλης, τα Τίρανα βρίσκονται στη μέση της κατάταξης (47η θέση.)

Σημειώνεται δε, ότι το Παρίσι και η Αθήνα θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες πόλεις, ενώ η Χάγη και το Μόναχο οι πιο ασφαλείς. Αντιθέτως, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός, ότι σύμφωνα με τον δείκτη αγοραστικής δύναμης, τα Τίρανα κατατάσσονται σε καλή θέση ως προς το κόστος διαβίωσης, καθώς αποτελεί τη δεύτερη πιο φθηνή πόλη μετά την Οδησσό της Ουκρανίας.

Ο Δείκτης Ποιότητας Ζωής της Numbeo αξιολογεί διάφορους παράγοντες, όπως την αγοραστική δύναμη, τα επίπεδα ρύπανσης, την προσιτότητα της κατοικίας, το κόστος ζωής, την ασφάλεια, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, τον χρόνο ταξιδιού και τις κλιματολογικές συνθήκες. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης απαντήσεις από έρευνες που αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές εμπειρίες των κατοίκων κάθε πόλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Tirana 01/08/2024 20:33

Mos u merni me Tiranen ju. Keni me shumë probleme se Titana.Jetoni vetem me borxhet qe merni evropianeve.

Mos u merni me Tiranen ju. Keni me shumë probleme se Titana.Jetoni vetem me borxhet qe merni evropianeve.

Προσθήκη σχολίου