Αμερικανική τράπεζα αγόρασε χρέος του αλβανικού δημοσίου σε λεκ

Αμερικανική τράπεζα αγόρασε χρέος του αλβανικού δημοσίου σε λεκ

Η State Street, μια από τις πιο γνωστές τράπεζες στις ΗΠΑ, επένδυσε πρόσφατα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε τίτλους του αλβανικού δημοσίου. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, αμερικανικές τράπεζες αγόρασαν ομόλογα αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων λεκ, διάρκειας 3 και 5 ετών, μέσω της Raiffeisen Bank στην Αλβανία.

Ωστόσο, η State Street δεν είναι η μόνη ξένη τράπεζα που δείχνει ενδιαφέρον για το εσωτερικό χρέος της αλβανικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγόρασαν αλβανικά χρεόγραφα αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων λεκ, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση σε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη είναι πρωτόγνωρη, καθώς είναι η πρώτη φορά που ξένες τράπεζες επενδύουν σε ομόλογα σε λεκ, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα αλβανικών τραπεζών και πολιτών. Η είσοδος ξένων επενδυτών δεν επεκτείνει μόνο την αγορά, αλλά συμβάλλει και στη μείωση των επιτοκίων χρέους, δείχνοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στην αλβανική οικονομία.

Η αύξηση των επενδύσεων σε αλβανικά ομόλογα ξεκίνησε μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor's, η οποία ανέβασε την αξιολόγηση του αλβανικού χρέους από Β+ σε ΒΒ-. Ο οίκος αξιολόγησης τόνισε τη βελτίωση της δημοσιονομικής και εξωτερικής θέσης της χώρας, παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, όπως ο σεισμός του 2019, η πανδημία COVID-19 και οι επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που προσελκύει ξένους επενδυτές είναι η σταθερότητα του αλβανικού νομίσματος, το οποίο έχει ενισχυθεί σταθερά έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Με τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αλβανία, να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια, οι ξένες τράπεζες βλέπουν τις επενδύσεις σε ομόλογα σε λεκ ως ελκυστική επιλογή. Αυτό, μαζί με την αυξημένη ζήτηση για το αλβανικό νόμισμα, οδήγησε την Τράπεζα της Αλβανίας να παρέμβει το καλοκαίρι, αγοράζοντας ευρώ για να στηρίξει την ισορροπία της αγοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου